This War of Mine Review (iOS): cel mai pesimist si deprimant joc de pe tablete, dar si o lectie de viata si moarte (Video)

This War of Mine a debutat cu un succes rasunator anul trecut pe PC si fiind un joc indie cu un control relativ simplu a fost usor de portat si pe tablete. El a sosit pe iOS cu cateva saptamani in urma, la un pret maricel, de 15 dolari, dar trebuie sa recunosc ca merita fiecare cent. Am testat jocul pe un iPad Mini Retina si recunosc ca a fost foarte, foarte deprimant si uneori frustrant. Puteti descarca acest titlu de AICI.

this war of mine review joc ios limba romana  (3)

Toate ororile razboiului sunt aici, privite prin ochii celor care se ascund printre daramaturi. E vorba despre conflictul din Balcani din anii 90 si despre masacrele din Kosovo, desi jocul e foarte vag cu referintele istorice aici.

Produs de o companie olandeza, acest titlu e bazat pe marturiile civililor care s-au ascuns in cladiri bombardate in vremea masacrului. Studiul pentru realizarea titlului a implicat marturii din Sarajeko, Kosovo, Libia si Siria. This War of Mine e prezentat in alb negru intr-o perspectiva 2D, cu personaje privite din lateral. Pe langa alb negru avem si numeroase nuante de gri si suntem aruncati direct in actiune, intr-o cladire darapanata, in care trebuie sa ajutam 3 personaje sa supravietuiasca. Lor li se vor alatura si alte persoane la fel de napastuite.

this war of mine review joc ios limba romana  (7)

Si cand spun sa supravietuiasca vorbesc serios, nevoile personajelor fiind la fel de complexe si urgente precum cele din The Sims, ba chiar mai accelerate. Pawel, Marko sau Bruno au nevoie de mancare, de bandaje, pot fi raniti, se pot imbolnavi, au nevoie de somn si in special de contact uman. Ei pot intra in depresie, pot fi in cele din urma infranti de situatie, pot avea o infectie sau pot fi nedormiti de mult timp.

Ei mai pot fi lihniti de foame, epuizati sau pur si simplu prea tristi pentru a mai continua. Acest joc e emotie pura, o emotie negativa, o permanenta strangere de inima si un nod in gat neplacut pe parcursul orelor de joc. Dar hei, asta e razboiul. Uneori situatia devine exasperanta, gretoasa chiar. Va trebui sa furati de la oameni in varsta, care va roaga sa le lasati si lor medicamente si mancare.

this war of mine review joc ios limba romana  (13)

Apoi veti avea mustrari de constiinta. Se va trage spre voi si va trebui sa decideti daca sa ajutati o tanara care e pe cale sa fie violata de un soldat. Veti face schimb de provizii cu alti supravietuitori si in fiecare noapte veti pleca in scavenging. Ziua va fi petrecuta in headquartersul vostru darapanat, pe care il puteti oarecum imbunatati, fabricand paturi, radio-uri, scaune si cuptoare din resturile gasite.

Fiecare personaj are o tolba in care poate cara componente electrice, lemn, carti, tutun, hartie de tigari, zahar, cafea, legume sau componente ale unei arme. Fiecare obiect, cat de mic are un rol vital in poveste. Cartile cresc moralul celor care le citesc, dar odata arse in cuptor, fara ele atmosfera devina trista. Aici intervine alcoolul sau tutunul. Lemnul e vital pentru a produce foc si a filtra apa, atat de necesara pentru supravietuire.

this war of mine review joc ios limba romana  (6)

E oarecum amuzant sa alegem intre medicamente naturiste si cele mai puternice, iar uneori personaje injunghiate refuza medicamentele, mintind ca se simt bine. La finalul fiecarei zile ce dureaza cateva minute bune incepe noaptea si putem atribui unul din 4 roluri personajelor: scavenge, paza, somn in pat sau somn. Pe masura ce progresati cu cate o zi, se mai adauga noi cladiri pe harta, de la biserici si supermarketuri bombardate, la case ale unor batrani, o vila luxoasa sau un hotel.

Exista chiar si o baza militara, plina de sniperi, unde va fi mare minune daca scapati cu viata. Tot in fiecare noapte exista riscul sa fiti jefuiti si putinul vostru sa pice in mainile unor infractori. Cat despre scavengingul nocturn, veti fi presati de timpul care trece si va trebui sa aveti grija la paznici si raufacatori. Veti putea trage cu ochiul intr-o incapere inainte sa intrati, veti putea fabrica spargatoare de incuietori si sa va ascundeti in dulapuri.

this war of mine review joc ios limba romana  (2)

Am fost martor la dialoguri induiosatoare, amenintari cu arma, crime si scene sadice si oribile. Am vazut apoi cum personajele isi petrec nopti nedormite cu remuscari si stres postraumatic, pentru ca au ucis sau jefuit pe cineva. Se poat gati folosind legume, apa si alte provizii si am incercat sa fac personajele sa vorbeasca intre ele pentru a il ajuta pe cel picat psihic sa se ridice din coltul in care e ghemuit.

In anul tensionat 2015, cu ISIS si Rusia la poarta, This War of Mine ne arata ca razboiul nu a fost si nu va fi niciodata cool sau placut, indiferent daca invingi sau pierzi. El este mai graitor decat o mie de manuale de istorie si o parte din mine considera ca acest joc nu ar fi trebuit produs. Scopul unui joc este sa te destinda dupa o zi grea sa zicem si nu sa te faca sa te simti vinovat ca ai distrus viata catorva oameni din Kosovo.

This War of Mine ramane totusi un punct de reper in industria gamingului, o opera de arta ce e mai mult decat un joc, e o lectie de viata. Ii acordam nota [usr 10].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.