Mafia 2 Definitive Edition Review: unele lucruri sunt mai bine lăsate în trecut…

Pentru că de vreo 2 ani trăim epoca remaster-urilor şi remake-urilor ne-am avântat în această vâltoare, încercând jocul Mafia 2 Definitive Edition, care face parte din noua trilogie Mafia. Miezul său e Mafia 1 cel refăcut de la zero, dar până atunci ne stingem apetitul cu aventurile lui Vito şi Joe.

În primul rând, simt nevoie să explic faptul că acest “remaster” este făcut la un nivel de bază. Ca şi cum 2K a şters cu mâneca de la hanorac vechiul titlu şi l-au vândut ca pe un produs proaspăt. În cazul de faţă, este o ciorbă reîncălzită.

Ce e nou?

Foarte important de menţionat este faptul că în perioada când jocul a fost lansat (cel original), acesta a venit cu o sumedenie de buguri pentru că producatorii au tăiat content pe ultima sută de metri. Era vorba de un sistem pe bază de respect ce avea să fie implementat, un loc în care puteai să-ţi cumperi maşini care este absent în jocul de bază, dar care apare într-un DLC. Exista si un alt loc unde puteai să-ţi cumperi o casă, o zona în care puteai aparent să faci curse cu maşini şi probabil multe altele de care noi nu avem habar.

Aceasta ciorbă reîncălzită de 2K prezintă mici îmbunătăţiri care sincer, nu vor da pe nimeni pe spate şi dau senzaţia de indolenta şi nepăsare. Mă refer la faptul că în primul rând, contentul tăiat nu revine sub nici o formă în “Definitive Edition”. Este acelaşi joc, ca înainte şi include cele 3 DLC-uri de single player.

Îmbunătăţirile grafice consta în:

  • texturi mai bune pentru anumite lucruri cum ar fi chipurile personajelor şi alte câteva elemente precum şoseaua pe orice anotimp. Aş spune totuşi că în proporţie de 80%, texturile sunt aceleaşi ca la release-ul original.
  • celalalt aspect îmbunătăţit şi aparent ultimul la acest capitol este iluminarea. Aceasta împreună cu câteva efecte adăugate precum Chromatic Aberration,fac jocul să fie mai “HD”. Parcă s-a umblat şi la contrast, dar n-aş spune că ar fi o îmbunătăţire majoră.

AUDIO

Primul lucru pe care îl vei observa de cum ai pornit jocul, este masterizarea odioasa a sunetului. Avem exemple precum:

  • Voci prea tari care pe parcursul unei conversaţii devin prea încete,
  • Muzică, care acoperă orice alt sunet, fiind imposibil în anumite momente să urmăreşti o conversaţie chiar şi cu subritrarea pornită.
  • Sunet care se aude doar pe o parte în cutscene, ca apoi în gameplay să se audă normal adică stereo.

Aşa că dacă auzi un sunet doar în casca stânga, să nu te sperii. Nu ţi s-a defectat nimic. Masterizarea proastă este de vină. Primul lucru pe care îl recomand să-l faceţi de cum intraţi în joc este să umblaţi la setările audio şi să lăsaţi muzica în primul rând mai încet. Un aspect pozitiv ar fi soundtrack-ul. Deşi este cam repetitiv, melodiile sunt plăcute şi reprezintă bine acea perioadă a anilor 50. Veţi asculta multe piese de genul “Mambo Italiano” şi “That’s Amore”

GRAFICA & PERFORMANTA

Acest joc nu a îmbătrânit tocmai frumos. Se simte vârsta şi limitările tehnice. Sunt de acord totuşi că pentru acea vreme, dezvoltatorii au investit timp destul în detalii încât să te simţi ca şi cum eşti în acea perioadă a anilor ’50. Sunt momente în care am simţit un vibe de joc de PS2, dar în mare parte, jocul este încă destul de plăcut vizual.
Performanţa este la pământ pe toate platformele. Jocul suferă de un framerate instabil şi scăzut în anumite scenarii în care aşa ceva nu ar trebui să se întâmple.

POVESTE

O să încep prin a spune “WOW”. Cel mai bun motiv pentru care vrei să joci Mafia 2 este povestea absolut perfectă. La ce mă refer? Pentru un joc video are tot ce trebuie. Toate personajele sunt bine reprezentate şi construite, deşi conform unui fost mafiot important şi adevărat, pe nume Michael Franzese, nu tot ce vei face în joc era practicat de mafia reală. Să trecem peste.

Povestea jocului Mafia 2 este o dramă ce cuprinde ascensiunea lui Vito Scaletta, fiul unor imigranţi sicilieni. Vito se alătura familiei mafiote “Falcone” şi devine un om foarte important împreună cu cel mai bun prieten al său, Joe Barbaro.

Vito, recent întors acasă din al Doilea Război Mondial, s-a alăturat armatei americane pentru a evita închisoarea, după ce a fost prins în timp ce jefuia un magazin cu prietenul său Joe. Odată ajuns acasă, Vito se reuneşte cu acelasi amic şi începe din nou să se angajeze în treburi “murdare”. O poveste matura şi captivantă ce ar trebui explorată din punctul meu de vedere, de toată lumea.

CONCLUZIA

Tehnic vorbind, este un alt cash grab al zilelor noastre. Este clar că atenţia celor de la 2K Games şi a dezvoltatorilor de la studioul Hangar 13 este în acest moment pe remake-ul lui Mafia 1. Toate semnele arată un efort minim depus pentru a aduce acest diamant neşlefuit în zilele noastre. Totuşi, ţinând cont de toate defectele menţionate, recomandarea mea este să îl cumpăraţi totusi şi să îl jucaţi cap coadă.

Motivul este povestea, care deşi nu este lungă şi are aproximativ 10 ore, este incredibil de bine pusă la punct cu nişte personaje carismatice pe care le vei ţine minte pe viaţă.

Notă: 6.5 din 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.