Mafia Definitive Edition Review: AŞA se face un remaster/remake!

Este foarte greu să începi o recenzie atunci când trebuie să vorbeşti despre un astfel de titlu fără ca să dezvălui din prima ce se afla după cortină. Asta pentru că, ceea ce vei descoperi te va lăsa cu amintiri mult timp de acum înainte şi posibil pe viaţă. Acum că am terminat cu intro-ul pompos să intrăm în pâine, sau mai bine zis în linguini.

Intro

Mafia – Definitive Edition este un titlu dezvoltat de cei de la Hangar13 şi publicat de 2K. Este mai mult decât un remake/remaster, este un joc recompus de la zero care preia Mafia 1 de acum 18 ani şi îl aduce în actualitate. De altfel întreaga trilogie Mafia a primit un nou suflu, dar Mafia 1 e singurul care a fost reconstruit.

Hangar13 este un studio creat de cei de la 2K aparent special pentru franciza Mafia, jocul lor de debut fiind Mafia 3.

Poveste

Acţiunea jocului se petrece în jurul anilor 1930, perioada ce cuprinde sfârşitul prohibiţiei în oraşul Lost Heaven, acesta fiind inspirat de Chicago, un loc unde colcăiau gangsterii din acea vreme. Nu e Boardwalk Empire, dar nici departe nu e.

Aici intrăm în pielea lui Tommy Angelo, un taximetrist obişnuit care ca mulţi alţii visează la un trai mai bun. “Norocul” face, că acesta să îl găsească pe el. Fără ca jocul să piardă foarte mult timp cu o introducere stufoasă, acesta te aruncă imediat în acţiune şi totodată pe Tommy în mâinile familiei Sallieri, unde acesta spera să-şi construiască un viitor mai bun fără prea multe repercusiuni. Şi aici începe ascensiunea, urmată inevitabil de Icarul decăderii.

Atmosfera şi feeling overall al jocului

Acest “Definitive Edition” este un remake de toată frumuseţea şi nu un remaster leneş cum a fost cazul lui Mafia 2. ABSOLUT TOT este construit de la 0 şi acesta include un cast nou de actori vocali, care sincer, te face să uiţi de cei de dinainte.

Replicile sunt pline de expresivitate, deşi acestea nu te fac neapărat empatic faţă de situaţiile în care se afla personajele. Totuşi ele îţi transmit suficient cât să îţi capteze atenţia şi să te imerseze în acea lume.
Având în vedere că ne despart 18 de ani de la apariţia jocului original, nouă tehnologie le-a permis dezvoltatorilor să pună mai multă viaţă în cinematice şi să îmbunătăţească per total structura jocului, dar în acelaşi timp au decis să păstreze aceasi baza când este vorba de misiuni şi asta fără să adauge sau să scoată vreuna din ele.

Am auzit voci care spuneau că era bine că cei de la Hangar13 să adauge misiuni originale, dar ceva mă face să mă gândesc, că îşi păstrează creativitatea probabil pentru un posibil Mafia 4.

Grafică

Grafic vorbind sunt câteva chestii de care trebuie să ţinem cont.

În primul rând, cei de la Hangar13 merită laude pentru cât de detaliată este lumea în general. Plină de viaţă, cu mulţi NPCs, şi per total un oraş foarte detaliat şi mustind de activitate. Nu are rost să se facă videoclipuri cu diferenţe cu jocul original în scopul de a face comparaţii, pentru că este evident că diferenţa este de la cer la pământ. Este OK să se facă acest lucru doar pentru a ne minuna la cât a evoluat grafica jocurilor în cei 18 ani de la lansarea jocului original. Gândiţi-vă numai la cât au evoluat telefoanele din 2002 până azi.

Era de aşteptat că jocul să se bazeze pe acelaşi engine grafic ca şi Mafia 3 şi să-I moştenească în acelaşi timp şi defectele dar şi părţile bune. La părţi bune aş vrea să menţionez în special două chestii: o iluminare aş putea spune chiar incredibilă în anumite scene şi un aspect “curat” în mare parte, care este foarte plăcut vizual.

Pe lângă mici bug-uri cum ar fi NPCs care se blochează în anumite părţi ale hârtii, cel mai deranjant aspect este optimizarea destul de proastă pe PC. Nimic care să strice experienţa de joc, dar dacă deţii o configuraţie mai de acum 2-3 generaţii, aşteaptă-te să nu atingi 60 FPS Constant cu toate detaliile pe High la 1080p.

Sunet

Trecem la capitolul de sunet. Din punctul meu de vedere, totul este foarte bine făcut. Începând cu sunetul maşinilor, sunetul armelor, sunetul oraşului şi al dialogului. Totul este plăcut şi nu am fost nevoit să umblu la nici măcar o setare audio pe tot parcursul jocului. În mod normal cu alte titluri mai dădeam o muzică mai încet sau făceam motorul maşinilor mai silenţios dar aici nu a fost cazul.

Nu am avut şansa să ascult foarte bine piesele de la Radio pentru că ai doar un singur canal şi pe acela primul lucru pe care o să-l auzi este o emisiune cu ultimele ştiri. În general auzi ce nebunii ai mai făcut tu prin oraş într-o misiune precedentă. Am prins piese bunicele dar nimic care să-mi rămână în cap.

Ce pot spune că aproape m-a lăsat fără suflare este coloana sonoră de pe parcursul jocului. Îţi dă senzaţia că eşti într-un film de mare calibru şi din punctul meu de vedere, acesta joacă un rol important în experienţa finală pe care o vei avea.

Este un produs artistic în cadrul unui produs artistic, care cu puţin noroc ar putea lua un premiu BAFTĂ. În ziua de azi filmele cu mafioţi uita cu desăvârşire să creeze atmosfera şi prin muzică şi până şi Scorsese ar aprecia acest soundtrack.

Gameplay

În materie de Gameplay, nu avem nimic special de notat. Faţă de titlul original este evident că am avut îmbunătăţiri overall, dar nimic din ce nu găseşti în jocurile moderne de acest gen.

Condusul vehiculelor a fost îmbunătăţit chiar şi faţă de Mafia 3 şi din punctul meu de vedere se vede că s-a pus multă muncă în acest aspect. Pe lângă maşini, cei de la Hangar13 au adăugat şi două motociclete, dar sincer mi se pare un pic penibil să vezi un mafiot la costum pe o motocicletă. Sigur, este rapidă şi te ajută foarte mult prin oraş, dar vizual parcă nu dă bine. E ca si cum l-ai vedea pe Giovanni Becali pe Vespa.

Avem un sistem de cover, lucru ce lipeşte din jocul original dar este destul de bine implementat aici. Shooting-ul nu este complicat, dar este distractiv. Acelaşi lucru îl pot spune şi despre melee. Nu am întâlnit vreun element de gameplay care să mă facă să mă plictisesc.

Tommy poate căra un pistol, o armă secundară cum ar fi un shotgun sau o mitralieră şi nişte cocktailuri Molotov. Nu cari un depozit de arme după tine că în alte jocuri de genul lui GTA dar nici nu cred că este cazul. Nu ştiu dacă poţi căra şi o bâtă în acelaşi timp că sincer nu am întâlnit situaţii în care am avut nevoie de una…

Concluzie

În concluzie, Mafia Definitive Edition este tot ce ne aşteptam să fie din clipa în care au apărut primele trailere. O experienţă greu de uitat care te face să te duci cu gândul la cele mai bune filme cu gangsteri. Deşi era loc de mult content original, într-un fel mă bucur că au abordat gândirea “if it ain’t broke, don’t fix it“.

Acest titlu este clar un must buy şi un must try şi mă face să sper în tot ce e mai bun şi pentru Mafia 4, dacă Hangar 13 se ţine de treabă.

La momentul acestul review, jocul este disponibil pe PlayStation 4 la 172 lei, Xbox One la 178 lei şi PC pe Steam la preţul de 189 Lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.