Valiant Hearts The Great War Review: Primul Razboi Mondial vazut prin prisma unui ochi sensibil (Video)

Ubisoft e gata sa aiba cel mai bun an al sau, dupa ce a primit deja note bune pentru Child of Light, iar acum se pregateste sa bata recorduri cu Far Cry 4. Intre timp aruncam o privire peste excelentul Valiant Hearts The Great War, care costa 4.5 euro in prima faza si apoi cativa euro in plus pentru fiecare episod. Jocul arunca o lumina noua asupra Primului Razboi Mondial, una melancolica, trista, dar si realista si uneori… amuzanta. Puteti descarca jocul de aici pe iOS.

valiant hearts the great war review limba romana (17)

Povestea este spusa in mod realist si emotionat, dar si cu un umor excelent si clisee fin implementate. Valiant Hearts spune povestea lui Karl, un german care locuieste in Franta si care este inrolat in armata pentru a lupta impotriva Frantei in razboi. Socrul sau, Emile este si el incorporat in armata franceza si pleaca la lupta cu scopul de a-l gasi pe Karl printre inamici.

Veti putea juca si in rolul lui Karl si Emile, aflandu-va atat in tabara nemtilor, cat si a francezilor. Un alt personaj jucabil este Freddie, un soldat american de culoare, mereu nervos si care are o razbunare de indeplinit, iar la un moment dat o veti controla si pe Anna, o asistenta belgiana stationata in Paris. Freddie si Emile se imprietenesc, iar un doberman pe numele de Pinscher va fi si el un personaj cheie in joc.

valiant hearts the great war review limba romana (5)

Avem de-a face aici cu un joc puzzle cu elemente de actiune si cu grafica 2D, care a facut deja furori pe console. Titlul e de tip point and click, adica in cazul unui iPhone sau iPad tap and click. Va recomand sa jucati Valiant Hearts pe iPad totusi, pentru ca pe ecranul mic de iPhone nu veti putea face anumite gesturi, precum un swipe peste personaj pentru a pregati aruncarea unei grenade. De obicei puzzle-urile implica sa luati grenada din punctul A si sa o aruncati in punctul B, dar vor exista si momente in care va strecurati in spatele inamicilor, mutati obiecte folosind lifturi, trimiteti dobermanul sa va aduca dinamita sau alte obiecte sau il puneti sa traga de o maneta aflata prea departe.

Emile si Freddie vor trebui sa stea in umbra, sa se ascunda de inamici, iar daca sunt vazuti ei vor fi impuscati imediat. Exista si un nivel de endless running, ca sa zic asa, in care veti controla un automobil ce fuge de avioane si zeppelinuri si incearca sa evite proiectilele acestora. Personajul negativ e baronul Von Dorf aici si veti avea si o batalie cu acest boss, in care el arunca grenade din zeppelin, iar voi le prindeti si le aruncati inapoi.

valiant hearts the great war review limba romana (14)

Pe langa puzzle-urile pe care le aveti de rezolvat, veti gasi si diferite obiecte si veti afla date istorice legate de primul Razboi Mondial. Veti putea citi scrisori ale soldatilor catre casa, analiza obiecte, arme si haine din acele vremuri si veti intra in totalitate in atmosfera conflagratiei. Diferite societati istorice si-au adus aportul la realizarea unei experiente cat mai aproape de realitatea crunta si asta se vede. Veti gasi in transee briciuri, scrisori, marturii, batiste cu urina care aparau soldatii de gazul otravitor si veti afla destule detalii incat sa treceti un test de istorie cu brio.

Grafica lui Valiant Hearts este una potrivita unui comic book sau animatii 2D, cu multa cerneala digitala imprastiata peste peisaje distruse de razboi. Vedem catedrala din Reims, trecem de ambele parti ale transeelor si totul este zugravit in culori seci, triste si intunecate. Noroiul, griul si verdele reprezentat de otrava gazelor folosite de germani creeaza o atmosfera excelenta aici.

valiant hearts the great war review limba romana (16)

Personajele nu dialogheaza in acest joc, ci mai degraba scot onomatopee, iar pe fundal veti auzi numeroase melodii traditionale frantuzesti, belgiene sau germane. Nemtii au voci raspicate si aprige, in vreme ce Freddie scoate un icnit nervos, iar cainele e mereu vesel si jucaus, dupa cum va dati seama din latrat. Muzica dramatica care include si vioara si pian este excelent realizata, amintind chiar putin de cea din Child of Light.

Valiant Hearts: the Great War este o opera de arta a celor de la Ubisoft Montpelier, intesata de durere si adevaruri istorice crude. Atmosfera e sumbra, dar in acelasi timp se strecoara si putin umor si putem vedea oamenii din spatele combatantilor. Acest joc este un must play si este inca un hit de nota 10 din 10 de la Ubisoft, cu un feeling fantastic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.