Helldivers 2 Review: Have a Nice Cup of Liber-TEA

Helldivers 2 este un 3rd person co-op shooter, lansat în 8 Februarie 2024, dezvoltat de Arrowhead Game Studios şi publicat de  Sony Interactive Entertainment, disponibil pe Playstation 5 şi PC (Steam). Avem de-a face cu un sequel direct al jocului Helldivers din 2015, un top down co-op twin stick shooter, lansat la momentul respectiv pe Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita şi mai târziu pe PC (Steam), fiind chiar primul joc publicat de Sony în afara ecosistemului sau. 

Intro

Încep prin a spune că ador deviza celor de la Arrowhead, şi anume “ A game for everyone, is a game for no one “. Se potriveşte cu situatial actuala din gaming, unde ca şi în filme, se încearcă un aşa numit “pandering”, unde se crează un “produs” care să fie pentru toată lumea, care să nu ofenseze pe nimeni, care să includă toate categoriile sociale într-un anumit mod (prin cosmetice, de exemplu ) samd, dar care se pare că nu este deloc eficient. Cine a urmărit puţin ce se întâmplă în gaming, mă refer la cel mai răsunător şi mai clar exemplu din ultimii ani, şi anume Suicide Squad. 

Chiar pot spune că aceşti oameni have “practiced what they preached”, scuzaţi romgleza. Aceasta zicală, încapsulează perfect ce aceşti developer au reuşit să “croiască”.  Şi anume, un joc fun, cu un focus spre baietereala. O nişă care a fost neglijată mult timp şi se pare că era necesară mai mult ca niciodată, în acest present… statut aş putea spune. 

Helldivers 2 poate fi descris în mai multe feluri. Am putea începe cu mindless fun, space Vietnam simulator şi multe alte cuvinte din această sferă de acţiune pură. 

Prezentare

Nu o să vă deranjez cu povestea, pentru că nu prea avem parte de ceva foarte consistent. Vă pot spune că provenim de pe “Superearth” şi luptăm împotriva robilor, gândacilor şi a altor inamici ai DEMOCRATIEI. Sună cunoscut? Yea.. este o parodie la adresa Statelor Unite ale americii şi a altor ţări de acest gen, care susţin că aduc pace prin războaie. Un fel de “ Stop resisting, we’re here to help „ 

Pe lângă elementele ce vor fi menţionate mai târziu, când voi discuta puţin despre gameplay, avem aici de-a face cu ceva absolut ÎNGROZITOR… la prima vedere cel puţin. 

Mă refer la faptul că jocul are acest element care îngrozeşte gamerii din ziua de astăzi, şi pe bună dreptate. Şi anume, apare un produs de tip „ LIVE – SERVICE „. Spooky, I know. 

Comparativ cu alte jocuri, care au fost ruinate de acest format, aici totul funcţionează cum trebuie. Desigur, nu este neapărat plăcut că poţi juca doar fiind conectat la internet, chiar şi pentru o sesiune de solo play, dar aici este necesară o conexiune permanentă. Planetele pe care joci trebuie eliberate şi în acest mod, poţi debloca şi altele noi,  în care să împrăştii şi mai multă democraţie. 

Dar nu oricum, ci printr-un efort comun, al tuturor playerilor de pe ambele platforme.

Deşi nu prea are legatura, personal, mi-a amintit puţin de Death Stranding, din acest punct de vedere. Acolo, dacă optai să joci online, erai conectat cu ceilalţi jucători într-un mod deosebit. Nu îi puteai vedea pe harta fizic, dar puteai vedea rodul muncii lor, de la poduri construite special pentru a trece peste teren extrem de dificil, la mesaje de încurajare lăsate pe drum ce îţi restaurau din stamina, până la efectiv autostradă, ceea ce îţi uşura cu mult situaţia. 

Gameplay

Helldivers 2 este la bază un PVE extraction shooter în care trebuie să îndeplineşti anumite obiective, şi colecţiona anumite resurse, înainte că poţi părăsi respectivă misiune. 

Misiunile momentan nu sunt foarte multe, dar sunt destul de variate ca să nu te plictisească foarte mult. Avem un mod în care pur şi simplu, trebuiesc eliminaţi un anumit număr de inamici, o altă în care nişte omuleţi trebuiesc escortaţi dintr-o parte în cealaltă, o altă misiune în care trebuie lansată o rachetă nucleară şi încă alte câteva side missions, cum ar fi distrugerea unor baze ale inamicilor. 

Avem de-a face cu două facţiuni pentru moment. Cea mai uşoară de abordat şi care se recomandă la început, este cea a insectelor, iar cealaltă, cea imposibil de grea câteodată, este cea a automatonilor, nişte roboţi conduşi de un AI care a luat-o raza, practic. 

Similar cu primul titlu, jucătorii pot selecta stratageme, aceste air drop-uri prin care pot chema întăriri într-un număr limitat, arme adiţionale speciale, cum ar fi deja clasicul Rail Gun, bombardamente puternice, muniţie, scuturi şi ceva ce a fost adăugat recent, după ce jocul a fost lansat, mechs, adică roboţi pe care-I poţi controla. Sunt dovezi pe internet cum că se vor adăuga şi vehicule pe viitor şi multe alte chestii, cum ar fi încă alte două facţiuni, prezente în primul joc, şi anume, Illuminates şi cyborgs. 

Jocul poate fi jucat şi în single player, dar din experienţă proprie, pot spune că este foarte foarte greu să duci la capăt o misiune din cauza structurii de bază, care practice a fost clădită special pentru multiplayer co op. Singurul scenariu în care recomand o sesiune sau două de solo play, este fix la început, ca să poţi să îţi dai seama în mare cum funcţionează totul, ca apoi să te alaturezi celorlalţi jucători. 

Concluzie

Cum am menţionat şi mai devreme, jocul este disponibil pe PS5 şi pe PC, la momentul actual, cu posibilitate de cross-play. Deşi nu se zăreşte vreo posibilitate ca jocul să fie portat şi pe alte platforms, a fost un pic de gălăgie din partea tuturor jucătorilor, ca să se facă şi un port de Xbox. Deşi Sony nu pare că este gata să facă un astfel de deal, sincer, şi eu consider că este un titlu care ar trebui să fie disponibil şi în alte locuri. La o adică, ar putea fi portat până şi pe Switch, pentru că a fost creat pe Autodesk Stingray, cunoscut şi sub numele de Bitsquid, un engine grafic destinat consolelor de acum două generaţii, cum ar fi Xbox 360, Playstation 3, Playstation 4, Windows, iOS şi Android. 

Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. 

Deşi la prima vedere, mai ales la început, până ajungi la un level mai înalt şi deblochezi stratageme mai puternice, mi-a lăsat un gust amar şi mi-a dat senzaţia de overrated, overall pot spune cu tărie că este un joc distractiv care va mai fi relevant pentru mult timp.

Popularitatea jocului, i-a surprins până şi pe devs, care nu erau pregătiţi de aşa ceva, dovada fiind că în primele săptămâni, nu puteai intra în joc, pentru că serverele erau absolut pline cam la orice oră. Acum, situaţia s-a schimbat şi este loc pentru toată lumea. 

Aşa că, dacă alegi să cumperi acest joc, îţi urez spor la eliberat şi la împărţit democraţie! 

3 Replies to “Helldivers 2 Review: Have a Nice Cup of Liber-TEA”

  1. In ceea ce priveste gameplay-ul, pot spune ca este destul de antrenant. Grafica este mai buna decat in primul joc, desigur, dar si asta se datoreaza puterii consolelor de calitate foarte buna. Combat-ul este fluent, dar cu tot cu rolul pe care il are abilitatea de a trage proiectilele pe unde vrei, chiar se poate sa sune cam ieftin. Si un alt aspect destul de ciudat mi s-a parut se refera la animatiile. Pare ca robotul, in momentul in care il dobori, moare incet, si neputand sa ranesti un inamic in timp ce se duce in “out „, un pict-o-grama se iveste in aproape intreaga capacitate a ecranului. In zilele de azi, pare mal placut. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.