Pacman 256 Review (iOS): musai de incercat pentru nostalgici, surprinzator de fresh pentru un titlu mega reciclat (Video)
Companiile de jocuri care au fost mari pe vremuri, precum Sega, Namco-Bandai sau Nintendo se chinuie mai degraba sa isi recicleze hiturile, decat sa vina cu ceva nou. Saracul Pacman a trecut prin asta de mai multe ori decat putem numara, dar uneori au aparut si jocuri bune in cadrul acestei francize. Un exemplu e si titlul nou de la Hipster Whale, Pacman 256, pe care il descarcati gratuit pe Android si pe iOS.
Acelasi producator a realizat si faimosul Crossy Road, deci are experienta unui hit indubitabil si au avut si mana libera de la Namco-Bandai pentru a introduce elementele trademark din jocul clasic. Pacman este acum prins intr-un labirint glitchy, urmarit nu doar de spectrul unei relatii esuate cu Ms Pacman, ci de glitchuri continue. In vreme ce fuge de acestea, el da inevitabil peste fantome, dar aici apar si noi mecanici de joc.
Aflati ca am testat titlul pe un iPad si am putut sa il jucam atat in portrait, cat si in landscape. Acesta e practic un endless runner, in care primim si powerups, pe care trebuie sa le deblocam pe masura ce jucam. Au ramas in actiune acele power pellets, pe care le inghitim ca pe niste hapuri pentru a putea apoi devora fantomele din cale. Pe langa acestea ne vom mai putea intalni si cu o bomba, lasere si tornade, toate puteri pe care le vom declansa daca luam powerupul potrivit.
Din pacate aceste powerupuri costa credite la fiecare sesiune de gameplay si fara ele, gameplayul e greu spre imposibil mai ales dupa ce am rulat vreo 5 minute. Veti putea obtine bonusuri si multipliere, sa va strecurati pe portite care va duc in coltul opus al labirintului, sau pur si simplu sa evitati drumurile umblate de fantome si mai ales de cea roz.
Pentru cunoscatori avem parte de celebrul glitch din nivelul 256, care a provocat tone de nervi in salile arcade. E interesant ca glitchul nu vine intr-un mod coordonat dupa noi, ci poate aparea uneori si in fata sau lateral, ca de nicaieri. Toate efectele vizuale arata excelent, cu o grafica undeva intre trippy, neon, disco si interfata lui iOS 7. Laserul arata probabil cel mai bine ca powerup, iar fantomele au ramas ca pe vremuri, doar ca putin mai 3D.
Retineti ca puteti juca titlul fara powerupuri, ele fiind total optionale, deci nu aveti nici o obligatie in acest joc gratuit. Odata ce va intalniti inevitabil cu o fantoma va veti dizolva intr-o mare de pixeli si va trebui sa indepliniti si diferite obiective precum numar de fantome sau pellets mancate pentru a debloca noi puteri. Deseori jocul devine de-a dreptul stresant, pentru ca nu mai e de ajuns sa fugim de glitch, ci trebuie sa fugim si de fantomele care vin spre noi si trebuie sa ne intoarcem pe propriile urme.
Avem parte si de un revive, care costa tot credite, iar puterile voastre, precum laserul pot fi upgradate, astfel incat sa dureze mai mult unda laser, spre exemplu. O sa va vand si un mic pont: daca mancati 256 de bule consecutive veti delcansa un combo care distruge totul pe o raza destul de mare. Trebuie sa fiti si cu ochii pe multipliere, precum cirese, mere, capsuni sau fructe verzi, care aduc chiar multiplicatoare 6x.
Si pentru ca nu jucam de capul nostru, trebuie sa fim cu ochii pe fantome, cele rosii urmarindu-ne, dar lent, in vreme ce fantoma roz va asteapta linistita pana ii taiati calea si apoi se tine de voi scai, cu viteza. Fantoma gri doarme mai mereu, iar cea portocalie merge doar spre partea inferioara a ecranului. Cea albastra patruleaza doar intr-o mica zona a hartii, iar cea mov si verde se misca in grupuri si doar orizontal.
Jocul e mult mai complex si distractiv decat pare, e foarte imprevizibil si are acel appeal vizual demn de un clasic inviat in 2015. Sunetele de fundal sunt tipice pentru un joc arcade si parca lipseste totusi o muzica 8 bit in stilul celei din Retry, hitul produs de Rovio cu multe luni in urma. Ii acordam acestui joc nota de [usr 8.5] si va recomandam sa il incercati macar o data.