LEGO Star Wars: The Skywalker Saga Review (PS5): o sărbătorire a fanilor Star Wars şi LEGO

La început de aprilie a sosit pe al meu PlayStation 5 un joc care promitea ceva foarte ambiţios: să ia cele 9 filme Star Wars din seria principală şi să le transpună într-o aventură LEGO campy. Jocul se numeşte LEGO Star Wars: The Skywalker Saga şi te va trece prin momente legendare din istoria Star Wars, cu un plus de umor şi parodie. Include universuri explorabile, zeci de mii de obiecte de colecţionat şi un element de multiplayer co op.

Este primul joc LEGO Star Wars după o pauză lungă, de 6 ani, de la LEGO Star Wars: The Force Awakens. Spre deosebire de alte jocuri LEGO în care trebuia să urmăm o poveste liniara, aici putem porni cu oricare dintre începuturile de trilogii: Episode I, Episode IV sau Episode VII. Fiecare episod are 5 misiuni principale şi oferă cam 2 ore de gameplay, uneori mai mult, alteori mai puţin. Depinde şi câte side quest-uri faci şi cât explorezi.

Jocul pune la bătaie 380 de personaje jucabile, de la Luke la Leia, Chewie, Han Solo, Rey şi evident simpaticii roboţi BB-8 şi R2-D2. Vom putea explora un număr impresionant de planete şi sateliţi, de la Naboo la Tatooine şi de la Hoth la Dagobath şi Endor. PRoducătorul Traveller’s Tales nu s-a temut nici măcar de dogfighting în secvenţa de distrugere a Death Star-ului sau de cursele lui Anakin cu pod racers. 

Povestea e urmată întocmai, dar într-o variantă prezentată pe scurt şi comic. Fiind un joc mai degrabă copilăros, morţile importante din poveste apar ca omuleţi LEGO care îşi pierd capul… sau picioarele. 

Ce am remarcat de această dată că diferenţa faţă de jocurile vechi e că titlul e ceva mai crisp şi finisat cu mare atenţie şi că nu mai face abuz de piese LEGO. Deseori da senzaţia de “joc serios”, ca să zic aşa în care au fost strecurate piese ici şi LEGO, cu medii atent create după universul Star Wars. Practic e prea arătos ca să mă fie totul blocky. Uneori am avut câteva secunde când am crezut că joc Star Wars Battlefront sau Jedi Fallen Order.

Trebuie să recunosc şi că e cam uşurel când vine vorba de task-uri de efectuat, chiar şi faţă de jocurile LEGO Marvel Avengers.

În mare trebuie să zdrobeşti totul în cale, să asamblezi obiecte, să apeşi butoane şi… cam atât. Singurele momente de puzzle sunt când trebuie să ajungi din punctul A în punctul B şi când BB-O trebuie să facă grapple pentru a îi deschide calea lui Rey, care are nişte gadgeturi foarte ingenioase. E clar un titlu gândit pentru copii, iar pentru adulţi nostalgia e suficient să îl vând în detrimentul complexităţii gameplay-ului.

Te orientezi foarte uşor în mediu urmând semnale luminoase şi faci trecerea între personajele din party cu o apăsare de buton. În lupte, precum acel boss battle epic cu Darth Maul, care se întinde pe minute bune vei putea arunca cu Light Saber-ul, să parezi, să faci quick time actions şi chiar să foloseşti forţa pentru a arunca obiecte grele spre inamic.

Ceva mai greu e când utilizezi Forţa pentru a muta obiecte pentru puzzle-uri, nefiind foarte clară amplasarea lor uneori. Sunt şi secvenţe neaşteptate, de luptă strategică văzută de sus în Episode I, dar în general e totul pe bază de alergat şi distrus lucruri. Vom putea şi hackui terminale, cu mini game-uri ce implică alinierea sau memorarea unor simboluri, uşoare, copilăreşti. 

Există extrem de multe resurse de adunat aici, dar Kyber Blocks cele albastre sunt baza. 1100 vă aşteaptă în joc drept colecţionabile. Poţi debloca nave, personaje, locuri noi de jucat şi explorat. Kyber Bricks se pot cheltui pe upgrade-uri, iar alte colecţionabile sunt Mini-Kits, componente de vehicule, Datacards şi altele. 

Experienţa în doi jucători se petrece cu split screen şi oricând un prieten poate lua controllerul pentru a trece alături de tine la acţiune. În bătălia cu Darth Maul spre exemplu Obi Wan şi Qui Gon Jin îl şicanează din faţă şi spate şi team work-ul e savuros în mod split screen. Apoi în Episode VII, când echipa lui Han Solo şi cea a lui Rey se lupta cu acele creaturi pe nava fiecare îşi va rezolva o parte din puzzle în sincron.

Un mod two player puteţi juca şi jocuri complet separate, cu un gamer care face o acţiune într-o zonă a nivelului şi altul care participă la o cursă de exemplu. Currency-ul de bază al jocului rămâne “studs”, mici piese LEGO rotunde pe care le vei strânge foarte uşor. 

Ce m-a şocat e că actorii vocali chiar fac o treabă bună, chit că îi puteţi ascunde cu opţiunea Mumble, dacă vreţi să auziţi “limba LEGO”. Sunt chiar şi actori mari ca Billy Dee Williams că Lando şi Anthobny Daniels ca C3-PO, dar grangurii seriei nu sunt aici şi mă refer la Harrison Ford, Mark Hamill sau chiar Adam Driver. Înlocuitorii lor fac totuşi o treabă bună. Că soundtrack îi auzim compoziţiile originale ale lui John Williams, fiecare potrivită unuia dintre cele 9 filme, spre tristeţea copyright strike-ului meu la gameplay. 

Umorul e prezent sub forma lui Palpatine mâncând floricele în vreme ce vede cum i se îndeplinesc planurile, Obi Wan frustrat că nu are şi el o sabie cu două lasere că Darth Maul sau Kylo Ren făcând flotări obsesiv pentru a o impresiona pe Rey. În mod inedit şi Darth Vader apăruse tot ca obsedat de fitness. Deseori Stormtrooperii apar cu pantalonii în vine, nepregătiţi, făcând dus sau la masă când trebuie să ne confruntăm cu ei.

Concluzie

Nu mă pot gândi la un cadou mai bun de Paşte în perioada asta pentru un copil decât LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. E la bătaie cu Ratchet & Clank Rift Apart că recomandare pentru posesorii de PS5 cu vârsta mică sau pentru o experienţă părinte + copil în vacanţa de Paşte. Traveller’s Tales a muncit enorm la jocul ăsta şi deşi gameplay-ul e facil şi glumele nu sunt la modul să cazi pe jos de râs ca la Telltale Games, câteva zâmbete tot vor stârni. Iar content ai destul pentru zeci de ore de gameplay. Dacă ar fi să critic ceva, ar fi lipsa de co op online şi problemele cu camera. 

Clar trebuie încercat atât de fanii Star Wars, cât şi de cei care au văzut doar scene din filme în treacăt la TV. Poate fi o modalitate de a îi introduce pe cei mici în acest univers. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.