Witcher 3 RTX review: upgrade sau downgrade? DLSS e cheia!

Witcher 3: Wild Hunt e considerat unul dintre cele mai bune jocuri din toate timpurile şi cu siguranţă în top all time pentru RPG-uri. A apărut în 2015 şi ulterior a fost adus pe PS5 şi Xbox Series X pe final de an 2022. Tot pe atunci a primit o versiune cu RTX pe care am încercat-o pe un PC cu placa grafică RTX 4080. Povestea lui Geralt, Yennefer şi Ciri rămâne fabuloasă şi acum, doar ca având un boost de… ray tracing şi DLSS. Nu totul e roz însă!

Pe ce ne-am jucat?

Am avut la dispoziţie o placă grafica RTX 4080 Palit Gamerock, 32 GB RAM DDR4 3200 MHz, CPU Ryzen 7 3700X, SSD de 512 GB + nvme de 1 TB.  Placa de bază: socket MSI AM4, X570-A PRO.

Moduri Ray Tracing

Cu toate cele patru opțiuni noi de Ray Tracing – adică iluminare globală, reflexii, umbre și ambient occlusion –  Witcher 3 arată mult mai bine. Reflecțiile incerte care erau înainte obţinute cu Screen Space sunt înlocuite, nemaifiind neclare sau să dispară în funcție de locul în care priveşti, iar Ambient Occlusion oferă un plus de profunzime interioarelor detaliate.

Ca o prezentare de bază a ceea ce face Ray tracing, iluminarea globală creeaza aşa numitul bounce lightning. Se asigură că toate obiectele care difuzează lumină strălucesc cu precizie pe alte suprafețe.

RTX OFF
RTX ON

Între timp, Ray traced Ambient Occlusion asigură că ori de câte ori două obiecte se intersectează, umbrele proiectate în acele intersecții arată precis și oferă scenei un sentiment de profunzime. 

În practică, RTGI (Ray traced Global Illumination) face cea mai mare parte a sarcinilor grele în scenariile în aer liber pentru The Witcher 3, deoarece lumina soarelui sare de pe teren și asupra personajelor și animalelor, aruncând, de asemenea umbre reprezentative pentru sursa lor originală. 

RTX OFF
RTX ON

Avem parte şi de RTAO (Ray Traced Ambient Occlusion), care arată cel mai bine în scenele interioare foarte detaliate. Aici avem ca exemplu colibe sau clădiri, unde densitatea obiectului trebuie să fie iluminată și oclusivă corespunzător.

Probleme… şi soluţii

Însă performanța lui Witcher 3 folosind setarea maximă de Ray Tracing nu este întotdeauna stabilă. Problemele și blocările frecvente au loc destul de regulat și uneori, se pare că frame rate-ul se luptă să stea la cota de 30 FPS solid. 

Sunt momente când jocul funcționează chiar puțin mai rău decât versiunea originală PS4. Imaginile 4K cu Ray Tracing  și Ambient Occlusion sunt totuşi solicitante, așa că nu mă miră să văd că The Witcher 3 sughite, având în vedere cât de solicitantă grafic este chiar și versiunea originală. Totuși, aici intervine modul Performance.

Modul Performance din Witcher 3 păstrează cele mai multe dintre îmbunătățirile acestei actualizări, inclusiv vegetaţia mai arătoasă, texturi îmbunătățite și asseturi de environment superior randate. Oferă totul la o viteză de 60 de cadre pe secundă. Aşa da!

Singurele concesii pe care jucătorii trebuie să le facă atunci când trec în modul Performance sunt îmbunătățirile de Ray Tracing. Unii le vor ceva, având în vedere cât de bine se simte The Witcher 3 la 60 FPS. 

Puteţi mereu reveni la setarea de calitate superioară, iar jocul poate comuta a între 60 FPS și ray tracing din mers, astfel încât jucătorii să poată obține întotdeauna rapid experiența pe care o doresc din joc oricând doresc.

DLSS Balanced
DLSS Quality
NO DLSS Anti Aliasing

DLSS

Am încercat toate modurile de DLSS însă nu am simţit o performanţă notabilă între ele. Aveţi ataşate poze cu toate DLSS ON OFF mai jos. Singurele diferenţe de FPS-uri apar atunci când dezactivam Ray tracing cu totul şi avem peste 100 FPS-uri şi în cele mai aglomerate zone ale jocului. Not bad! Dar nu e joc competitiv totuşi. Având o placă RTX 4080, am avut parte şi de DSLS 3 cu frame generation, care aduce un update considerabil la calitatea grafică. 

Concluzii

Cu imperfecţiuni şi unele probleme de performanţă, Witcher 3 rămâne o bijuterie care trebuie musa jucată. Da, are crash-uri şi bug-uri, dar acum în ianuarie s-au mai reparat din ele față de decembrie. Nu e un flop ca Cyberpunk cel buggy la debut, dar unele probleme cu performanţa duc la FPS-uri foarte scăzute, când foloseşti ray tracing la nivel maxim. Cumva DLSS salvează situaţia, cu un echilibru perfect între FPS-uri şi grafica ratoasa. Performance Mode e musai pentru cei care vor 60 FPS totuşi. Witcher 3 RTX e foarte solicitant, iar dacă vrei 4K, e musai să activezi DLSS. Eu recomand 1440p, DLSS la nivel mediu şi ray tracing savuros. 

One Reply to “Witcher 3 RTX review: upgrade sau downgrade? DLSS e cheia!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.