Am încercat noul GeForce NOW cu RTX 4080 şi am simţit aportul DLSS 3.0, cu o tonă de FPS-uri
Începând de pe 19 ianuarie 2023 NVIDIA a anunţat activarea SuperPOD-urilor GeForce NOW RTX 4080, oferind performanţa lui RTX 4080 din cloud. Practic se mai adaugă un tier la abonamentele existente, cel Ultimate. L-am încercat şi aflaţi impresii despre el mai jos.
Pret si ce primim
Costă 19.99 euro pe lună sau 99.99 euro pe 6 luni, oferind acces la RTX 4080. Primeşti şi acces exclusiv pe cele mai rapide servere şi 8 ore de sesiuni de joc. Rezoluţia merge până la 4K, iar frame-urile până la 120 FPS.
O altă veste bună e că sunt suportate o sumedenie de rezoluţii wide-screen (3840×1600, 3440×1440 şi 2560×1080). NVIDIA adăugă şi suport îmbunătăţit pentru HDR, atât pe Mac, cât şi pe PC, dar şi full ray tracing şi DLSS3. Practic nu mai dai echivalentul unui iPhone 14 Pro Max pe o placă video, ci sub 100 lei pe lună pentru a accesa puterea sa.
Practic abonamentul Ultimate ia locul celui cu RTX 3080. Cine are acum abonament cu RTX 3080 va primi upgrade automat la ultimate. Suma ramane la fel ca la 3080. Singurul moment cand va veti mai conecta la resursa cu 3080 e momentul cand nu ai servere cu 4080 la indemana.
Impresii
Am încercat jocurile din GeForce NOW pe un PC cu CPU Ryzen 7, o placă GTX 1070 şi 32 GB RAM. Aveam la îndemână şi un ecran 2K la 144 Hz, dar şi un monitor 4K. Dacă doream să joc Cyberpunk 2077, aveam şanse foarte mici să o pot face la cel mai înalt nivel şi cu atât mai puţin să ating FPS-urile dorite. Trebuia să scap de texturi şi anti aliasing. În GeForce NOW am dat totul la maxim şi am atins lejer 100 FPS.
Am făcut asta pe o conexiune wired, dar am probat şi pe o conexiune Wi-Fi 6 pe laptop şi nu am avut probleme. Night City a arătat superb, în luciul sau decadent şi reflexiile de lumină de pe maşina lui V m-au fascinat. E ceva ce pe acest PC nu am mai experimentat.
Din păcate nu am avut şi un monitor de 240 Hz la îndemână, dar vă spun că NVIDIA oferă şi un Competitive Mode, cu care ajungeţi la 240 FPS în 1080p, ideal pentru Apex Legends. Eu l-am forjat iar până la 120 FPS, fix cum am făcut şi cu Overwatch 2. Nici măcar un singur stutter. Cred că ajută şi faptul că avem NVIDIA Reflex, care reduce latentă. A fost mai satisfăcător decât Overwatch 2 pe PS5 şi decât ce jucăm până acum. Extra frame-urile pe secundă îţi dau un avantaj în jocurile competitive de acest tip, cuplate cu detaliile de pe ecran, pentru că joci totuşi la rezoluţie mare, nu eşti limitat la FHD.
Reflex pe GeForce NOW sincronizează FPS-ul din joc cu FPS-ul de streaming pentru prima dată, crescând fluiditatea şi reducând latentă. Atunci când este folosit şi un monitor G-Sync, latentă este scăzută şi mai mult, oferind o experienţă de calitate e-sports în jocuri compatibile.
Atenţie şi la recomandarile NVIDIA: ei cer minim 35 Mbps pentru gaming FHD la 240 FPS. Dacă vreţi o nebunie în 4K la 120 FPS, aveţi nevoie de 45 Mbps. Luaţi în calcul şi alţi consumatori de lăţime de bandă, telefoane, televizoare, download-uri, update-uri sau Doamne Fereşte, poate faceţi chiar streaming.
Eu am avut acces la serverele din Frankfurt, nu am avut mult de aştept pentru a mă conecta şi nu am avut nici vreun picaj sau delay.
Nu m-am putut abţine şi am intrat şi în Control, care arată superb şi acum pe GFN. Nu aş zice că e un salt prea mare de la momentul când l-am încercat cu GFN cu RTX 3080, poate doar la câteva FPS-uri sau zeci de FPS-uri în plus în momentele când protagonista aruncă cu obiecte cu telekinezie spre o gloată de inamici. Mulţumim DLSS 3!
Concluzii
Am mai spus-o şi când am testat GFN cu RTX 3080: nu mai merită să dai 8000 lei pe o placă, când poţi cheltui sub 100 lei pe lună şi te joci cât vrei pe hardware maxim… în cloud. Acum la rezoluţie şi mai ridicată şi la frame rate şi mai mare.