The Room 3 Review (iOS): o calatorie reusita in camera obscura a misterelor (Video)
Jocurile The Room au fost distinse cu premii BAFTA si cu premii de la Apple pentru cele mai bune jocuri din App Store. Ele vin cu un pedigree special, iar The Room 3 era asteptat inca din primavara. Sosit in aceasta toamna, titlul este excelent, sumbru si bine gandit, dar parca o idee mai usor decat predecesorii. Din fericire primim gameplay garla. Gasiti jocul in App Store la pretul de 5 euro.
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu The Room 3, el este un puzzle cu grafica 3D foarte aratoasa si o atmosfera sumbra si sinistra. E de parca Syberia si Silent Hill au avut un copil, s-a imbolnavit, a murit si a devenit The Room. Cei de la Fireproof Studios stiu sa faca jocuri, nimeni nu neaga asta, dar ce m-a deranjat aici a fost controlul pe un telefon. Pe iPhone jocul se controleaza greu in aspectele minutioase, precum diferenta intre a trage de un maner de sertar sau de a roti intreaga sandrama.
De aceea e ideal sa joci acest titlu pe o tableta. Ideea de baza din precedentele The Room e pastrata aici si anume desfasurarea puzzle-urilor sub forma unor cutii de bijuterii, muzicale, cu surprize care se transforma si redimensioneaza in fata voastra. Fiecare are unghere si sertarase, manete si manere care apar de nicaieri. In continuare putem aduna obiecte, pe care sa le rotim la 360 de grade si examinam pentru a gasi alte obiecte in interior sau a le metamorfoza in alte chei, statuete sau mai stiu eu ce.
Folosim acel monoclu modificat pentru a vedea in spatele aparentelor, printr-un soi de raze X si infrarosu combinate, iar acum cu ajutorul sau putem patrunde si in interiorul machetelor si usilor. La inceputul jocului, gasim si o macheta uriasa ce pare luata direct din genericul Game of Thrones, cu ditamai castelele, o moara, un mic Stonehenge si un turn, toate complet modulare, cu posibilitate de rotire si aliniere.
Avem la dispozitie si indicii daca ne simtim pierduti, dar sincer vorbind puzzle-urile sunt foarte intuitive si cam cu 30% mai usoare decat cele din The Room 2. Veti alinia bucati de metal pentru a face curentul electric sa treaca, va veti juca cu magneti si veti alinia ace de ceasornic si pietricele in forma unor rune.
Avem si o mica poveste in fundal, astfel ca jucatorul incearca sa arata cat de bun e la rezolvarea de puzzle-uri in fata unui Craftsman misterios, care apare si dispare in halucinatii foarte creepy. Vom aduna clasicele cuburi, care la drept vorbind numai cuburi nu sunt si vom citi o gramada de pergamente si scrisorele.
O noutate in acest joc e faptul ca putem manipula masinarii si inventii cu mai mult de un deget si evident si acea multistratificare, care ne permite sa intram pe gaura cheii sau in gaura de sarpe. Artworkul este excelent aici si desi am comparat atmosfera cu cea din Syberia si Silent Hill, The Room 3 reuseste sa se desprinda de orice alt titlu prin abordarea sa originala.
Ca si predecesorii, acest The Room e impartit in capitole si are si epilog. Atmosfera sinistra e completata de picaturi de apa care se aud in fundal, vuietul vantului sau al masinariilor electrice si frecusul dintre bucati de lemn si metal. Evident cate o arie sumbra se aude cand mai apare si Crafstman, cu un soi de tentacule care impanzesc imaginea la pachet.
Un aspect de apreciat aici e varietatea mediilor in care jucati, desi in mare va veti afla mereu in incaperi de piatra. O veste buna e ca puteti obtine cam 5-6 ore de gameplay in acest titlu lejer si beneficiati si de cateva finaluri alternative, astfe ca puteti rejuca creatia celor de la Fireproof de mai multe ori.
Personal am apreciat cel mai mult la The Room 3 interconectarea intre puzzle-uri din incaperi indepartate si faptul ca vei aduna acum o gramada de obiecte si nu totul se va petrece intr-un mic areal. Astfel, un puzzle dintr-o camera se poate continua peste minute bune in alta, dupa ce ai mai rezolvat cateva mistere si ai mai aliniat niste simboluri medievale intre timp.
Mi se pare totusi ca acel monoclu nu e folosit la fel de mult ca in The Room 2, cel putin din cate am jucat eu. In afara de unele probleme de control si nivelul de dificultate scazut, The Room 3 isi merita pe deplin banii. Ii acordam nota de [usr 9] cu un mare plus pentru atmosfera.
One Reply to “The Room 3 Review (iOS): o calatorie reusita in camera obscura a misterelor (Video)”