Prin anii ’90 era greu spre imposibil să faci rost de consolele de jocuri noi în România, ci trebuia să mai aştepţi câţiva ani până să apară. De aia se uită lumea la mine ca la urs la începutul anilor ’90 când aveam GameBoy şi prin 1996 când aveam PlayStation. Am avut norocul de rude plecate în Italia. Fast Forward în 2019 şi am ajuns să ne uităm cu nostalgie la primul PlayStation. Intre timp s-a lăsat şi o consolă retro in decembrie 2018, care îi sărbătoreşte cei 24 de ani de existenţa: PlayStation Classic.

Am scos din cutie consola mai jos şi preţul sau a devenit şi mai atractiv decât la debut, picând acum la doar 299 de lei. Este o variantă miniaturală şi retro de PS1, care păstrează în mare acelaşi design, dar cam la o pătrime din volum. Consola a trecut la USB-uri pentru conectarea de joystickuri şi se poate alimenta cu un încărcător de telefon (recomandat 5V/1A).

În cutia sa se afla cablul de alimentare USB, două controllere fix ca şi cele old school (oh Doamne, uitasem cum e să nu ai thumbstickuri), manuale şi un cablu HDMI. Consola păstrează butoanele Power, Reset şi Open, doar că acum Open nu îi mai deschide capacul sa bagi discul, ci schimba ROM-ul virtual al jocului pe care îl jucaţi sau discul virtual dacă aveţi un joc ca Final Fantasy VII, care are 3 discuri.

PlayStation Classic are 20 de jocuri preinstalate, printre care şi două mari clasice: Final Fantasy VII şi Metal Gear Solid. Are şi platformere care au făcut istorie precum Rayman sau Oddworld: Abe’s Oddysee, dar şi fightere ca Battle Arena Toshinden sau Tekken 3.

Consola cântăreşte în jur de 170 de grame şi vine cu procesor MediaTek quad core, 1 GB RAM şi 16 GB stocare flash. Deşi are inscripţiile, nu poate folosi memory card-uri deasupra porturlor USB. În mod inedit Sony a pus aici un emulator PCSX open source gratuit, ReARMed, cu o interfaţă custom. Multă lume a început deja să instaleze şi alte jocuri cu ceva workaround-uri (nu e complicat), dar asta e altă treabă deja.

În cazul în care vă întrebaţi de ce scrie “18+” pe cutie e vina lui Resident Evil şi GTA, care au ceva gore şi subiecte mai sensibile. Şi dacă eraţi curioşi, din ce am înţeles Sony a afirmat că nu va mai oferi alte jocuri pe viitor pe această consola, care nici nu se poate conecta la Internet. Partea bună e că aveţi un device portabil şi compact, care costă cât un weekend la munte şi va aduce jocurile copilăriei la îndemână.

Se poate lua chiar în buzunar la un party cu prietenii, iar joystickurile le luati în ghiozdan. Dacă e ceva ce regret e lipsa lui Crash Bandicoot şi poate şi faptul că gamerii mai tineri nu vor aprecia jocurile la adevărata valoare din cauza graficii pixelate de ani 90 şi rezoluţiei mici (doar 480p şi 720p suportate). Consola se găseşte aici:

Altex: 299 lei
Media Galaxy: 299 lei
Flanco: 299 lei
eMAG.ro: 299 lei

Unboxing PlayStation Classic şi primele impresii: consola retro pentru cei care au ratat vremurile bune din gaming

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.