PlayStation 5 are specificaţiile dezvăluite: procesor AMD Ryzen, ray tracing, SSD

În ultimele zile Internetul a fost cuprins de frenezie atunci când au ieşit la iveală specificaţiile lui PlayStation 5. Sursa lor este cât se poate de solidă: e vorba despre Mark Cerny, arhiectul şef de sistem pentru PlayStation 4. Hai să vedem ce ne oferă consola cea nouă.

În primul rând data de lansare este 2020, se pare şi ar avea “un preţ tentant pentru gameri”, conform aceleiaşi surse. PS5 va veni cu un procesor octa core AMD Ryzen, bazat pe arhitectura Zen 2 de 7 nm. GPU-ul va fi un Radeon Navi, care va oferi suport pentru ray tracing. Aparent consola va suporta inclusiv grafică 8K, probabil prin upscaling.

Ce înseamnă ray tracing? Ca să nu ne complicăm cu date tehnice, e vorba despre efecte de iluminare mai bune. Vom mai primi şi acustică 3D nativă, suport PlayStation VR, inclusiv pentru headsetul VR last gen. Dolby Atmos este evident suportat. Poate cea mai importantă veste e că Sony va face trecerea la stocare SSD în loc de HDD şi asta va scădea semnificativ timpii de încărcare din jocuri.

Mai sunt şi alte avantaje, precum spaţiul mai puţin ocupat în carcasă, durabilitatea crescută şi rata de fail-uri mai mică şi viteza de transfer crescută. O veste bună de la Cerny e şi că PlayStation 5 va suporta jocurile de PS4. Nu avem încă randari sau măcar vreo schiţă, dar cred că le vedem până la final de an. Se pare că Sony nu va renunţa încă la drive-ul optic, în cazul în care eraţi curioşi legat de asta, deci o să avem drive Blu-ray şi pe PS5.

Ceva îmi spune că având aceste dotări, consola va fi mai aproape de 3000 de lei ca preţ, decât de 2000 de lei. Păcat că nu ştim nimic despre controllerul nou…

Sursa foto

via Wired

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.