Bucureștiul va avea un muzeu dedicat jocurilor video

Un nou capitol în istoria culturii bucureștene începe să se contureze, odată cu anunțul spectaculos al Asociației Arhivelor și Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video (AAPCJV): lansarea unui proiect ambițios, crearea primului muzeu dedicat jocurilor video în inima Bucureștiului – Video Games Museum. Această inițiativă de amploare, realizată cu sprijinul generos al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) și susținută din donații private, își propune să conserve și să evidențieze patrimoniul inestimabil al jocurilor video, atât din România, cât și din întreaga lume, ca fenomen cultural care a influențat și continuă să influențeze generații întregi.

Muzeul Jocurilor Video își va deschide porțile în ultimul trimestru al anului 2024, iar locația exactă va fi anunțată în curând, pentru a oferi vizitatorilor o experiență de neuitat. Pentru a asigura calitatea și relevanța acestui proiect de prestigiu, AAPCJV a reușit să-l coopteze în echipa sa pe Andreas Lange, curatorul prestigios al ComputerSpieleMuseum din Berlin, cel mai mare muzeu de jocuri video din Europa, care va coordona secțiunea dedicată fenomenului universal al jocurilor video.

Prin parteneriatul strâns cu RGDA și cu sprijinul liderilor din industria jocurilor video din România, muzeul va evidenția contribuțiile semnificative aduse de dezvoltatorii români la industria globală a jocurilor video, printr-o secțiune special dedicată acestora. Video Games Museum va oferi vizitatorilor o incursiune captivantă în istoria jocurilor video, prezentând evoluția lor de la simpli pixeli la universuri complexe care captivează imaginația.

Expozițiile vor cuprinde o varietate largă de artefacte, incluzând console de jocuri, software original, artă conceptuală și interviuri cu dezvoltatori, creând astfel o experiență imersivă și educativă pentru toate vârstele. Printre atracțiile muzeului se va număra și primul joc dezvoltat în România, Astro 64, în anul 1978, de către Viorel Darie pentru mașina de calcul Felix C-256.

“Industria globală a jocurilor video este într-o creștere continuă și, în 2024, se estimează că va atinge pragul de 200 de miliarde de dolari, depășind cumulat industria muzicală și cea cinematografică. Romania merită cu prisosință să se afle pe harta mondială a țărilor care găzduiesc muzee dedicate gaming-ului. Este momentul să recunoaștem nu doar moștenirea lăsată de pasionații și dezvoltatorii români de jocuri și hardware, ci și interesul crescut al brandurilor și companiilor de a se implica activ în universul gaming-ului, pentru a accesa noi audiențe”, a subliniat Vlad Popovici, expert în industria de gaming, veteran al industriei de publicitate și co-fondator AAPCJV.

“Jocurile interactive sunt cele care ne diferențiază ca specie. De la începuturile Homo sapiens, oamenii s-au jucat analog. În ultimii 50 de ani, ne-am îndreptat spre jocuri digitale, iar realitățile noastre oscilează acum între cele virtuale și cele reale. De la Pong la Mario, de la Xbox la Tetris, de la Solitaire la Quake, cu Prince of Persia admirat prin ochii noului Apple Vision, istoria interactivă a umanității se desfășoară în toată splendoarea ei RGB, cu sute de console și mii de jocuri. Acesta va fi Video Games Museum”, a declarat Miloš Jovanović, director de creație, co-fondator AAPCJV și pasionat de gaming din anii ’70.

“Suntem extrem de încântați să lansăm acest proiect emblematic care marchează recunoașterea jocurilor video ca element fundamental al culturii contemporane. Muzeul Jocurilor Video va fi un sanctuar în care pasionații de toate vârstele pot explora, învăța și găsi inspirație în istoria și arta jocurilor video. Această inițiativă subliniază angajamentul nostru de a recunoaște și de a sărbători jocurile video nu doar ca formă de divertisment, ci ca parte integrantă a patrimoniului cultural, care influențează generații întregi”, a adăugat Adrian Ștefănoiu, veteran în industria de entertainment și publicitate, co-fondator AAPCJV.

Pentru mai multe informații despre Muzeul Jocurilor Video și pentru cei care doresc să se alăture acestui demers, vă invităm să vizitați www.v-g-m.com.

Despre AAPCJV: Asociația Arhivelor și Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video este o organizație dedicată conservării și promovării moștenirii culturale a jocurilor video, ca parte integrantă a conservării istoriei digitale. AAPCJV își propune să informeze publicul larg despre importanța și impactul jocurilor video în societatea contemporană.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.