ASUS ROG Ally Review: maşinărie de gaming portabila cu “dureri de creştere”

ROG Ally este o adevărată mașină de gaming Windows 11 și vine la pachet 3 luni de Xbox Game Pass Ultimate gratuit. Echipat cu procesoarele Ryzen Z1 Series noi de la AMD, ROG Ally este un dispozitiv portabil puternică, cu grafică RDNA™ 3. Vrea să fie rival pentru Steam Deck, vrea să democratizeze gaming-ul de PC din mers sau în deplasare şi ne întrebam în ce măsură se poate asta… pe baterie. Pentru asta avem recenzia de mai jos. 

Ce este ASUS ROG Ally? 

Consola vine echipată cu un ecran IPS tactil de 7 inch, ce oferă o rezoluție Full HD, o luminozitate de 500 nits și o rată de refresh de 120Hz. De asemenea, dispune de protecție Gorilla Glass Victus și un timp de răspuns de 7ms. În plus, beneficiază de suportul AMD FreeSync Premium și Dolby Vision HDR.

Pe partea frontală, se regăsesc difuzoarele stereo și butoanele de control, inclusiv D-Pad-ul, butoanele A, B, X, Y, triggerele analogice L, R și thumbstick-urile, împreună cu butoane dedicate pentru Command Center și Armoury Crate. Consola este dotată cu un giroscop pe 6 axe, iar la interior are un procesor Ryzen Z1 Extreme (Zen4, 8 nuclee, 16 fire de execuție, cu o frecvență turbo de 5.1 GHz), împreună cu un GPU cu 12 nuclee RDN3 (8.6 TFlops). Pentru stocare, este echipată cu un SSD PCIe 4.0 NVMe de 512 GB și 16 GB de RAM LPDDR5X.

În ceea ce privește conectivitatea, consola oferă un jack audio, un port USB-C 3.2 Gen2 (Display Port), un port USB-C pentru alimentare și suport pentru ROG XG Mobile, permițând conectarea unei plăci video externe. De asemenea, este dotată cu Wi-Fi 6e și un adaptor de alimentare de 65W.

Design

În general, sunt mulțumit de designul fizic exterior al ROG Ally. Sigur, gripurile nu sunt nici pe departe la fel de confortabile precum cele ale Steam Deck-ului, ramele mari ale ecranului negru sunt și mai mari și mai dezastruoase, difuzoarele stereo tare drăguțe trosnesc ocazional și ceea ce poți face cu iluminarea RGB a joystick-urilor este extrem de limitat.

Performanţa şi… probleme

Performanța este ceea ce m-a dezamăgit cel mai mult cu ROG Ally. Asta nu înseamnă că e rău. Departe de. Dar, în comparație cu Steam Deck, mă așteptam la mult mai mult de la handheld-ul AMD Ryzen.

În afară de performanță, celălalt lucru care sufocă Asus ROG Ally este că nu are o interfață de utilizare dedicată. Sigur, aplicația instalată Armory Crate face o treabă destul de decentă de a vă organiza biblioteca de jocuri, dar nu este la fel de perfect integrată că interfața SteamOS.

În timp ce ROG Ally are în mod obiectiv performanțe bune pentru un computer de dimensiunea să, uneori se luptă să obțină frameraturi fluide la rezoluția să nativă de 1080p.

Deși Ally poate rula cu siguranță jocuri compatibile cu Windows, încă nu există nicio inițiativă de optimizare comparabilă care să se potrivească cu ceea ce are Steam Deck cu SteamOS. Poate că am vedea performanțe mai bune dacă jocurile ar fi optimizate special pentru ROG Ally, dar încă nu am văzut asta.

Armory Crate vă permite să vedeți și să selectați toate jocurile pe care le-ați descărcat, indiferent de launcherele respective, ceea ce este grozav. Inițial, ați fost forțat să utilizați lansatorul asociat unui joc după ce l-ați selectat. După o actualizare recentă, această pacoste nu mai există, ceea ce este fantastic.

Jocuri testate

Am testat God Of War cu performanţe destul de medii cu setările pe Custom, şi am reuşit să scot un max de 39-41 de FPS în zone aglomerate, Desigur când se întâmplă prea multe lucruri într-o scenă, FPS urile pot scădea şi mai mult sau chiar avem Stutter. Am încercat toate modurile performance, turbo însă nu să s a simţit vreo diferenţă.

Următorul joc, Chernobylite a fost şi mai rău de atât. Am pus setările pe medium şi d abia am scos 30 fps uri câteodată am întâmpinat blocaje sau scădeau fps-urile brusc. 

Ratchet and clank am reuşit să îl rulez o singură dată după care mi a dat crash constant. La fel şi cu apex legends, ceva nu a funcţionat cum trebuie de am am avut în continuare crash crash crash.

În testele mele, (VRR) și compensarea scăzută a cadrelor (LFC) funcționează până la 30 fps.

Concluzie

Sperăm că viitoarele dispozitive portabile Asus vor avea o interfață de utilizare dedicată la egalitate cu SteamOS de la Steam Deck. De asemenea, aștept cu nerăbdare să văd mai multe jocuri optimizate special pentru hardware-ul Asus. 

Dacă și când se întâmplă acest lucru, platforma Asus ROG Ally se poate ridica cu adevărat la înălțimea potențialului său de a fi cel mai bun computer portabil pentru jocuri.

[Pros]

  • Performanță crescută în format portabil
  • Variable Refresh rate face ca totul să se simtă fluent
  • Cooler silențios cu profile customizabile
  • Încărcare rapidă
  • Speakere de calitate
  • Butoane comode

[Cons]

  • Durata de viață a bateriei trebuie încă îmbunătățită
  • Windows este încă greu de utilizat portabil
  • Probleme cu performanța uneori
  • Lizibilitate la soare slabă
  • Fara un dock dedicat la pachet

Puteti cumpara consola de AICI.

One Reply to “ASUS ROG Ally Review: maşinărie de gaming portabila cu “dureri de creştere””

  1. Per total, ASUS ROG Ally este o alegere solida pentru cei care doresc sa se bucure de jocuri de calitate si performante ridicate in deplasare. Cu noul procesor Ryzen de la AMD si suportul pentru Xbox Game Pass Ultimate, aceasta consola promite sa aduca gaming-ul de PC pe masuratoarea sa portabilitate. Cu toate acestea, inca exista cativa factori de imbunatatit, cum ar fi performanta si interfata de utilizare, dar sunt convins ca ASUS va face tot posibilul sa aduca imbunatatiri in viitor. Astept cu nerabdare sa vad cum va evolua acest produs si recomand tuturor sa il incerce. Felicitari ASUS pentru un dispozitiv atat de performant si portabil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.