FIFA 15 Review Limba Romana (PS4): distractia a revenit pe ecrane, nivelul de dificultate a scazut (Video)

Iata-ne cu inevitabilul review al lui FIFA 15, la a carui lansare am participat cu mai bine de o saptamana in urma. La acea lansare am cumparat si jocul, la pretul de 260 de lei in versiunea de PS4 si dupa indelungate nopti de Ultimate Team, de Seasons si de rage quit am condensat totul in cateva minute de analiza profunda. Electronic Arts au facut o treaba buna, jocul e mai distractiv, dar si mult mai usor decat predecesorul sau.

fifa1

Daca cititi acest review, atunci aveti un minim interes legat de FIFA si stiti ce presupune el: o simulare mai mult sau mai putin realista a 22 de jucatori care practica cel mai popular sport din lume: fotbalul. Marturisesc ca primul meu contact cu FIFA 14 a fost cam neplacut si gustul amar a persistat 2 saptamani. Portari mai greu de invins, nu inscriam aproape deloc, iar viteza jucatorilor scazuse considerabil. In schimb in FIFA 13 ma distrasem de minune, iar FIFA 12 fusese prea arcade. Ei bine, in FIFA 15 am regasit bucuria jocului, e drept cu pretul unor jucatori vitezomani din nou, al unor portari mult mai slabi si al unor driblinguri mai usor de realizat. In acest FIFA e mai greu sa inscrii de la distanta, dar si aproape imposibil sa ratezi odata ce te afli in careu, mai ales daca vei controla vreun Messi, Cavani sau CR7.

Am apreciat faptul ca Electronic Arts ofera acum mai mult control la cornere si ne permit sa alegem strategii precum aglomerarea portarului sau alergarea la coltul scurt sau lung. Dupa cum am spus, driblingurile sunt mai usor de realizat, iar loviturile libere vin si ele cu mai multe optiuni de pozitionare. Meniurile au cunoscut o schimbare radicala, dupa ce ultimele 2-3 jocuri au mers cam pe aceeasi interfata.

fifa14

Mi se pare ca navigarea printre abilitatile jucatorilor a fost complicata in loc sa fie usurata, mai ales cand vrei sa compari un Zlatan cu un Cavani de exemplu. Am remarcat si ca unii jucatori sunt overpowered, cum ar fi Messi, care se afla iar pe coperta jocului, dar si Cristiano Ronaldo sau Zlatan Ibrahimovic. Macar acesta din urma rateaza poarta uneori. Desi ma plangeam de portari mai devreme, am reusit doar o data sau de doua ori sa dau lob unui portar, deci macar aici s-au perfectionat acestia.

Golurile date cu capul sunt acum si mai rare, iar apararea se realizeaza mai dificil, in conditiile in care avem atat de multi jucatori vitezomani. Partea buna e ca sunt incluse si inca doua noi abordari strategice si putem parca autobuzul in fata portii pentru a ne apara sau sa realizam un All Out Attack, in care ne napustim cu disperare spre poarta. Probabil nici nu mai era nevoie sa mentionez, dar toate noile transferuri sunt realizate, inclusiv Baloteli la Liverpool, Cicharito la Real sau Torres la Milan.

fifa18

Si performantele jucatorilor sunt la zi, Gareth Bale avand o perioada slaba si in FIFA, nu doar in realitate. Kagawa se afla la Borusia Dortmund, iar Lewandovski la Bayern, in vreme ce Benzema e in mare crestere de forma.

Trecand la grafica, am incercat un meci cu echipa Romaniei si am ramas socat de cat de departe sunt jucatorii randati de cei din realitate. Tanase nu arata deloc la fel ca jucatorul Stelei, iar Tatarusanu e un blond cu cearcane mari si ochi bulbucati. Macar Marica mai aduce cu atacantul din realitate si inscrie ca un profitor si in joc, ca in realitate. La fiecare faza a meciului, fiecare oprire, fiecare corner sau aruncare de la margine vedem o animatie HD cu jucatorii, care sunt destul de bine randati. Publicul e ireprosabil generat de aceasta data, spre deosebire de ultimele 3 jocuri FIFA, cu exceptia lui World Cup Brazil 2014, in care publicul arata excelent.

fifa15

Fotorealismul jucatorilor e impresionant si s-a pus mai mare accent aici pe emotiile lor si nu de putine ori vom vedea si imbranciri intre fundasi si atacanti dupa un fault. Au fost inmultite si reluarile si unghiurile lor iar efectele atmosferice sunt mai realiste, mai ales ploaia.

La capitolul sonorizare, avem parte de obisnuita colectie de muzica indie, alternativ, pop rock si muzica electronica, desi inca nu ne ridicam la inaltimea lui FIFA 2006 sau 2008, cand puteam asculta Muse sau Junkie XL in soundtrack. Comentatorii au ramas eternii Andy Townsend si What’s his name, doar ca acum ne reamintesc ce s-a intamplat peste vara la Cupa Mondiala. De asemenea, spre deosebire de precedentele FIFA, au disparut repetitiile de limbaj si s au inmultit glumele.

fifa10

Cred ca nu sunt singurul care cumpara FIFA pentru a se juca online in mod Seasons si cam asta fac in 90% din timpul petrecut in joc. Recent am descoperit si FIFA Ultimate Team, de care ma ferisem pana la acest release ca de mere padurete, neplacandu-mi ideea de fantasy football, de cartonase cu jucatori si de echipe nerealiste cu Messi si Cristiano coechipieri. Totusi, am descoperit in Ultimate Team un mod distractiv de gaming si in acele cartonase si conceptul de Chemistry un mecanism nou de gameplay. Cu toate acestea la unul dintre primele meciuri, in care chemistry-ul dintre jucatori era la pamant, am facut fata cu brio unei echipe inchegate, cu chemistry 100. In fine, schimbarile din Ultimate Team sunt minime pentru mine, de vreme ce nu am jucat acest mod prea mult in precedentele release-uri FIFA.

Puteti in continuare sa urmariti piata de transferi, sa deschideti pachete cu cartonase si sa va bucurati ca un copil cand prindeti o superoferta la singurul fotbalist care va lipsea. Veti cheltui monede obtinute dupa victoriile din meciuri sau FIFA points daca va simtiti generosi.

fifa5

Spre deosebire de inceputurile lui FIFA 14, in care gaseam cu greu jucatori online, in FIFA 15 nu exista probleme de genul si retineti ca vorbim de o consola PlayStation 4 aici, disponibila in mult mai putine unitati decat un PS3, pe care ma jucam pana deunazi. Problema e cu potrivirea echipelor de top, Real Madrid picand mereu cu Real Madrid, pentru ca e pur si simplu prea buna.

FIFA 15 este un salt mult mai mare fata de predecesorul sau decat ultimele 3 release-uri si in sfarsit am regasit acea placere de a juca FIFA. Se pot inscrie mai multe goluri, e drept, driblingurile spectaculoase sunt mai usor de realizat, deci daca vreti show veti fi multumiti. Culmea e ca primim si ceva tactica la pachet, deci si jucatorii tipicari vor fi multumiti. Adaugam aici si imbunatatirile grafice, controlul cornerelor, dar luam in calcul si meniurile usor alambicate si descoperim un titlu care isi merita totusi definitia de must play in acest an. Nota este [usr 9.2] de la Firstplay.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.