Horizon Zero Dawn: primele impresii despre portul de pe PC

Unul dintre jocurile care a vândut consola PS4 de unul singur este Horizon Zero Dawn. Este alături de God of War, Spider-Man şi GTA 5 în panteonul jocurilor celor mai apreciate de pe consolă, iar începând cu ziua de azi, 7 august, gamerii de pe PC au şi ei şansa de a se juca acest titlu. Am avut ocazia să îl joc câteva zile, am strâns până acum 7 ore în el şi îmi găsiţi impresiile mai jos.

Poveste şi Gameplay

În primul rând, aş vrea să menţionez că acest joc este un câştig pentru cei de pe PC care nu au avut un PS4 şi voiau să încerce un joc de calitate. În trecut l-am încercat pe un PS4 standard şi pe un PS4 Pro, fiind uimit de grafică pe ambele console. Deşi nu este un 10/10, având multe puncte negative care îl trag în jos, jocul per total este unul pe care nu ar trebui să îl ratezi. Are o poveste interesantă şi atmosfera te prinde, este o combinaţie de SF cu primitivismul lui Far Cry Primal.

Jucaţi cu Aloy, o vânătoare într-o lume futuristă, pe o planetă Pământ cotropită de dinozauri robotici. Aceştia au fost activaţi în urma unui cataclism. Avem de-a face cu un action RPG cu perspectiva third person. Aloy poate ucide inamicii din stealth, să îmblânzească şi controleze roboţi, dar avem şi secţiuni gen Far Cry în care cucerim tabere. Putem pune şi capcane, trage cu săgeţi, folosi o suliţă. Avem şi crafting şi putem aduna o sumedenie de materilae. 25 de tipuri de creaturi robotice sunt prezente în joc, unele cu adevărat gigantice.

Avem şi parkour, tiroliene şi o zonă montană şi împădurită genial redată. Secvenţa cu testul de maturitate din joc o să îmi rămână mereu în memorie.

Ce e special pe PC

Cât despre păreri specifice versiunii de PC, avem un port care vine cu opţiuni deja standard pentru multe alte jocuri şi dacă este să detaliem un pic acest aspect, aş spune că opţiunile nu sunt tocmai abundente. Printre slidere în care poţi modifica calitatea vizuală, cele mai notabile care mi-au sărit în ochi sunt următoarele: suportul HDR şi suportul pentru monitoare Ultra Wide.

Comparativ cu jocul de pe console (PS4 şi PS4 Pro), această versiune nu mi se pare că străluceşte atât de mult pe cât ar fi putut.

Optimizare

Mi s-a părut că se putea lucra mai mult la optimizare. Jocul a fost rulat pe o configuraţie mai mult decât decenta şi pe lângă câteva bug-uri audio, am întâlnit o performanţă destul de slabă (45 FPS mai mereu). La prima vedere, jocul pare că trage mult de procesor, pentru că oricât am încercat să schimb presetul de calitate sau rezoluţia, jocul nu câştiga multe frame-uri indifferent de cât de jos mă duceam. Aşa că, pentru a te bucura pe deplin de acest joc, v-aş recomanda să-l rulaţi de pe o configuraţie puternică. Probabil vor urma nişte update-uri şi nişte patch-uri care vor mai aduce nişte frame-uri în plus, dar una peste alta, îmi dă impresia de release grăbit.

Aş menţiona şi că a primit deja un patch de 35 day one, care a mai scăpat de buguri, dar am avut în continuare câteva crash-uri. În plus, la fiecare pornire a jocului trebuie să aştept 20-30 de minute pentru procesul de optimizare. Titlul se bazează pe DirectX 12 şi de aici e nevoie de compilarea de shadere şi stocarea lor, ele nefiind generate în vreme ce jucaţi. Posibil să vă umple şi stocarea cu aceste shadere şi să primiţi erori.

Opţiuni/Setări

Printre preseturile cu care vă puteţi juca se număra un mod “Original” care oferă experienţă că pe PS4. Avem şi setări legate de reflexii şi aici am remarcat un upgrade faţă de varianta de pe PS4. Parcă văd şi un upgrade la umbre, dar gamerul de rând nu cred că va remarca asta. Sunt şi opţiuni variate anti aliasing şi avem chiar opţiuni speciale pentru nori volumetrici, care spulbera varianta de consola. Ştiu gameri care au încercat jocul la rezoluţie 4K şi cu placa RTX 2080 şi au sta deseori între 25 şi 40 FPS.

Motive pentru care ai alege versiunea de PC peste cea de PS4 nu sunt multe, sincer să fiu. Dacă nu ai un PC puternic, dar deţii şi un PS4/PS4 Pro, mai bine rămâi la versiunea de consola. Singurul lucru care m-ar face să recomand să vă jucaţi de pe PC, este aim-ul îmbunătăţit datorită preciziei superioare pe care ţi-o oferă mouse-ul.

Overall, este un joc foarte bun, ce merită încercat şi pe care îl recomand la orice oră. Aşteptaţi totuşi extra patch-uri şi vom reveni şi cu alte impresii.

Configuraţia de test:

Laptop ROG GL502VS:

  • Procesor: Intel i7 6700HQ
  • Placa video: Nvidia GeForce GTX1070 8GB
  • RAM: 32 GB DDR4
  • HDD: 1 TB + SSD 256 GB
  • Display: 15.6 inch 4K, 60 Hz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.