Am testat NVIDIA DLSS şi ray tracing şi iată avantajele lor (Pe un laptop Acer Predator Triton 300 SE)

În ultimele 2 săptămâni m-am jucat mai mult decât sunt obişnuit pe PC, eu fiind consolist din fire. Motivul? Am avut un laptop Acer Predator Triton 300 SE la test şi am vrut să îl pun serios la treabă, împingând la maxim potenţialul său. Totul potenţat de tehnologiile NVIDIA DLSS şi de ray tracing în 4 jocuri super populare. Ce a ieşit aflaţi mai jos.

Specificaţii şi hardware:

Ca să ştiţi din start cum stăm la capitolul “scule”, am folosit un laptop Acer Predator Triton 300 SE, cu următoarea configuraţie:

 • Procesor: Intel Core i7-11375H (Gen 11)
 • RAM: 24 GB DDR4 3200 MHz
 • Ecran: 14 inch, Full HD, 144 Hz, IPS LCD
 • Stocare: SSD 1 TB M.2
 • Placa Grafică NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB
 • OS: Windows 10 Home
 • Conectivitate: Wi-Fi 6, 2 USB 3.1/3.2, 1 HDMI 2.1, USB-C, Thunderbolt 4, 1 audio out/microfon

Laptop-ul măsoară doar 17.9 mm în talie şi este foarte uşor de luat cu tine oriunde. Trebuie numai să îi asiguri un flux constant de aer în zona inferioară, pentru a putea asigura o răcire propice. Vine cu adaptor de 180W la pachet, care îl încarca destul de rapid, dar şi cu cititor de amprentă şi un buton Turbo pentru a aloca mai multe resurse jocurilor. Are şi touchpad multitouch, webcam HD, dar fiind aşa subţire nu are şi Ethernet. Din fericire Wi-Fi-ul e foarte rapid.

Costă 7199 lei.

Ce este DLSS?

DLSS înseamnă Deep Learning Super Sampling şi este o tehnologie proprietară NVIDIA, care redefineşte randarea în timp real folosind tehnologie AI. Ideea este următoarea: sunt randaţi mai puţini pixeli şi apoi inteligenţa artificială construieşte imagini mai clare şi la rezoluţii mai ridicate. La bază se afla nucleele Tensor de pe plăcile NVIDIA RTX, dar şi reţelele neurale dezvoltate de NVIDIA. Mulţumită acestui sistem creşte frame rate-ul şi sunt generate imagini mai sharp, mai plăcute.

În plus, gamerii îşi pot face de cap cu ray tracing-ul şi să maximizeze setările, crescând şi rezoluţia dispozitivului lor. Veţi putea aplica setările DLSS dacă ai o placă de la RTX 2060 în sus.

Avantaje DLSS

 • Calitate mai bună a imaginii faţă de rezoluţia nativă standard în vreme ce randează doar 25-50% din pixeli şi stabilizează imaginea frame cu frame.
 • Adaptabilitate şi scalabilitate la nivel de GPU-uri, setări şi rezoluţii
 • Integrare cu multiple jocuri
 • Personalizare cu 3 moduri: Quality, Balanced şi Performance (am găsit şi Ultra în câteva titluri).

Cum am folosit DLSS

DLSS OFF
DLSS OFF
DLSS ON
DLSS ON

Cyberpunk 2077:

Nu se putea să nu reluăm aventurile lui Johnny Silverhand şi V, mai ales după ultimele actualizări. Am încercat titlul pe laptopul Acer Predator Triton 300 SE şi am văzut pentru prima dată Night City în 4K. Până acum orice tentativă de gen se solda cu cateva FPS-uri, dar acum ne-am dus la valori jucabile, pe la 30 FPS.

Activarea lui DLSS în Cyberpunk 2077 alături de Ray Tracing a dus la o creştere “explozivă” de frame rate in Full HD, de până la 60%. Apropo, Cyberpunk e un caz special, are 5 opţiuni DLSS: Auto, Quality, Balanced şi Performance, alături de Ultra. Texturile arată mai crisp odată ce DLSS e activat, iar Porsche-ul lui Johnny parcat “în dunga” în bătaia soarelui arata spectaculos cu ray tracing activat.

DLSS OFF
DLSS OFF
DLSS ON

Call of Duty: Warzone

Poate aici e cel mai important aportul DLSS, care creşte numărul de frame-uri, lucru vital în jocurile competitive, dacă vrei acel kill în plus (era să zic frag că boomerii :). Ei bine salturile de performanţă, mai bine zis de FPS pot fi de până la 70% pe hârtie. Poţi avea 60 FPS în 4K ceea ce e mare lucru. Atunci când am stat pe Full HD am avut în general 45 FPS, dar cu DLSS am reuşit să ajung şi la 76 FPS, ceea ce ajută enorm în fluiditatea meciurilor. Detaliile inamicilor intre copaci pot face diferenta.

DLSS OFF
DLSS OFF
DLSS ON
DLSS ON

Metro Exodus: Enhanced Edition

Aici am făcut testele pe alt sistem, cu RTX 3070 şi am sărit de 94 FPS la 112 FPS activând DLSS şi am scăzut latenta de randare cu aproape 50%. A fost şi o instanţă în care am ajuns de la 94 FPS cu DLSS OFF la 128 FPS cu DLSS ON. Remarcaţi bogăţia peisajelor şi naturaleţea mai mare a plantelor, norilor şi apei cu DLSS activat.

DLSS OFF
DLSS OFF
DLSS ON
DLSS ON

Outriders

Aici cred că am simţit cel mai mult aportul DLSS, având fix echipamentul indicat la carte: monitor 4K ataşat la laptop, placă grafică RTX 3060 şi urcând de la sub 30 FPS în 4K până la 50-60 FPS chiar. În 4K jocul nu prea era jucabil fără DLSS, resimţeai ceva lag, dar cu DLSS l-am dus pe la 26 FPS, conectat la un monitor şi toate detaliile pe Ultra.

În Full HD într-un boss battle agitat şi sângeros am plecat de la 68 FPS cu DLSS OFF şi am urcat la 94 FPS chiar cu DLSS ON.

Am şi un video, în care a scăzut latentă de randare de la 14-15 ms la doar 1-2 ms odată ce DLSS a fost activat. Utilizarea GPU-ului a scăzut chiar şi cu 40%.

Avantaje ale laptopului Acer Predator Triton 300 SE:

Personal nu credeam că pot să sar de 60 FPS în jocuri atât de solicitante pe un dispozitiv ce cântăreşte sub 2 kilograme. M-am înţeles bine chiar şi cu tastatura, deşi un fan al celor mecanice la gaming. Ecranul de 144 Hz şi cu timp de răspuns de 3 ms este excelent, inclusiv la nivel de gaming competitiv. Am avut şi un SSD destul de generos la dispoziţie, de 1 TB si super rapid. Dacă ar fi să obiectez la ceva, ar fi viaţa bateriei, serios ştirbita de jocurile solicitante, dar am forjat extrem de mult dispozitivul ce e drept. Poţi consuma bateria într-o oră jucând cu tot pe Ultra şi DLSS la nivel avansat, eventual şi conectat la monitor 4K să pui capac.

Partea bună e că power brick-ul uriaş încarca rapid laptopul. Atenţie mare de tot la răcirea părţii de jos, am ţinut laptopul pe masa de gaming şi nu a circulat aerul, ducând temperatura de CPU la 80 de grade. Recomand să găsiţi un mod de a ţine laptopul pe un suport, platforma de ventilaţie sau măcar puţin înclinat. Apreciez designul “brutalist”, angular, fără de scuze, dar şi conectorii şi tipurile de conectivitate generoase. Am descărcat cei 200 GB ai Call of Duty-urilor Warzone/Modern Warfare cât am văzut 2 episoade de serial Netflix.

Ecranul este atât de corect calibrat coloristic, că pot recomanda laptopul şi pentru productivitate. Puncte bonus pentru acustica cu surround la 360 de grade, dacă vei conecta căşti potrivite sau un sistem de difuzoare, având aici suport DTS: X Ultra.

Mai rar un laptop aşa puternic şi aşa compact şi mă refer la faptul că nu vei simţi nici un handicap faţă de gaming-ul pe un desktop puternic. Placa grafică RTX 3060 a făcut jocuri că Outriders să arate spectaculos, mai ales cu DLSS activat, iar Cyberpunk a rulat mai fluid şi detaliat decât pe PS5-ul meu şi pe desktopurile pe care le încercasem. E drept că s-a mai şi patchuit între timp.

Toate in 1.7 kilograme de metal, tastatura iluminata, ecran crisp si conectori generosi. Simplul fapt ca sari de 60 FPS des in titluri AAA ar trebui sa te tenteze.

Concluzii legate de DLSS/Ray tracing:

Pe de o parte DLSS te ajută să te joci la FPS mai ridicat, ceea ce în jocuri competitive e mana cerească, reduce şi latenta de randare şi solicită mai puţin GPU-ul. Apoi îţi permite să conectezi şi un monitor 4K şi să faci un joc cu puţine FPS-uri să arate excelent sau măcar jucabil, cu ray tracing pornit. Şi nici nu trebuie să vă aruncaţi la 4K. Deja la 1440p veţi simţi îmbunătăţiri considerabile. Efectele anti aliasing şi sharpening automat se vor ocupa de tot şi vor dispărea artefactele vizuale. Şi nu mai ai nevoie de o placă grafică cu preţ prohibitiv, ci poţi tuna grafică din Cyberpunk la nivelul Psycho şi pe sistemul tău mai de semizeu, nu de zeu. La ultima mea verificare peste 50 de jocuri suportau DLSS 2.0, deci aveţi de unde alege.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.