
Am văzut filmul Uncharted şi nu e rău deloc
Mărturisesc am intrat la filmul Uncharted cu zero aşteptări, poate chiar mai jos decât zero. Dezamăgit de noul Batman şi nu chiar mare fan al lui Tom Holland mă aşteptam la un Indiana Jones de la “săptămână filmelor cu aventura la LIDL”. Sau un Tomb Raider masculin mai slab. Cumva… a fost peste aşteptări.
Filmul spune povestea lui Nathan Drake (jucat de Tom Holland, aka cel mai nou Spider-Man), aventurier şi hoţ de artefacte scumpe, justificându-şi fiecare păcat prin faptul că e descendent al piratului Francis Drake. El se înhaita cu Victor Sullivan (jucat de Mark Wahlkberg), pe care era să nu îl recunosc din cauza lipsei de mustaţă (fata de cel din jocuri). Antonio Banderas e villain-ul principal din Uncharted, Santiago Moncada, încă un pretendent la comoara lui Magellan vânată de al nostru Drake.
O avem şi pe Sophia Ali ca pesonaj cu loialităţi dubioase, interpretand-o pe excelenta Chloe Frazer din joc, poate cel mai fidel transpus personaj din joc în film de altfel. Vă daţi seama că nu s-a făcut rabat la buget aici şi un film care începe cu o maşină care sare dintr-un avion e clar că va fi special. Vedem secvenţe clasice precum licitaţia de unde Drake vrea să fure un crucifix, amintind de Uncharted 4, flashback-uri la copilăria cu cei doi fraţi, Sam şi Nate care treceau prin aventuri, dar şi lupte epice pe corăbii de acum sute de ani.
Povestea ne duce în New York, Barcelona (care arată superb în film) şi în Filipine. Tom Holland face o treabă surprinzător de bună, dar lipsa de expresie facială, alta decât cea de “uşor deranjat şi gata de acţiune” nu prea îl ajuta. Wahlberg e Wahlberg ca în orice film, dar îi ies banter-urile cu Nathan. Parcă regizorului Ruben Fleischer i-a fost frică să ne ofere chiar potopul de glume cu care eram asaltaţi uneori în joc şi le-am mai ţinut în frâu.

Mi-a încălzit inima să îl văd în film inclusiv pe Nolan North, actorul vocal din seria de jocuri Uncharted, care l-a adus la viaţă pe Drake toţi anii ăştia, într-un cameo. Secvenţele de parkour sunt fabuloase şi coregrafiile luptelor sunt excelente. Nu am mai văzut fugă aşa bună din filmele cu Tom Cruise, mai ales War of the Worlds. Nu ştiam de unde să iau coloana sonoră care mă gâdilă plăcut la ureche.
Era nimeni altul decât omul de la HBO, Ramin Djawadi, care ne-a oferit coloana sonoră “Game of Thrones şi “Westworld”. “Uncharted” e un film distractiv, un film de aventuri şi vânătoare de comori, fără a fi cheesy ca Indiana Jones sau tâmp uneori ca Tomb Raider. Cel mai bun lucru la el e dozajul. Nu îţi dă prea mult din nimic, îţi dă porţii de aventura fix cât îţi trebuie şi apelează la nostalgii şi inside jokes plus povesti din seria de jocuri Uncharted.
Dacă singura nemulţumire pe care o ai e că Holland nu seamănă cu Nathan când pleci de la film, eu zic că e mai mult decât OK. Secvenţe preferate? Luptele de pe corabii şi cea din avion, plus urmărirea in fugă din Barcelona. Trebuie să recunosc că nu trebuia să ascult de critici şi să merg mai devreme la film, să nu mă ţin aşa departe de el. E loc şi de o continuare la final şi sper să vedem una, eventual şi cu Sam Drake implicat.