Sony a dezvăluit specificaţiile lui PlayStation 5 printr-o conferinţă a lui Mark Cerny

Sony a dezvăluit săptămâna trecută o parte din specificaţiile lui PlayStation 5, într-o conferinţă cu Mark Cerny în centrul atenţiei. Rivalul lui Xbox Series X nu are încă dată de lansare, randări sau preţ, dar măcar ştim ce vom găsi la interiorul consolei.

PlayStation 5 se va baza pe un procesor octa core tactat la 3.5 GHz, un AMD Zen 2, realizat în regim custom pentru Sony. Avem şi un SSD de 825 GB, aparent mai rapid decât orice se află pe piaţă. Primim şi 16 GB RAM GDDR6, iar Mark Cerny, arhitect şef pentru PS5 a declarat că PS4 are nevoie de 20 de secunde pentru a încărca 1 GB de date, în vreme ce PS5 poate încărca 5 GB într-o secundă. Performanţa va fi de 10.28 TFLOPs, ceea ce a dezamăgit unii gameri, pentru că Xbox Series X e cu câţiva TFLOPs mai puternic.

Avem şi GPU cu arhitectură RDNA 2, dar şi un throughput de 5.5 GB/s (raw) sau 8-9 GB/s (comprimat). Cerny a vorbit mult despre acustica 3D a lui PlayStation 5, pentru “experienţa aurale mai realiste”. Un Tempest Engine de pe PS5 va oferi suport pentru sute de surse de sunet, cu concepte ca “localizare” şi “prezenţă”. În jocurile de azi, ploaia e un singur sunet, dar cu Tempest vei auzi fiecare picătură aparent. Sony a calculat şi forma urechilor şi a capului pentru modul în care vom capta sunetul.

Un aspect important e promisiunea că jocurile top 100 de pe PS4 vor avea compatibilitate cu noua consolă. Noul SSD nu este singura soluţie de stocare, iar consola va oferi şi compatibilitate cu SSD-uri third party M.2 NVMe, faţă de soluţiile proprietare Microsoft de pe Xbox Series X.

Aş menţiona şi că RAM-ul de pe PS5 nu trebuie subestimat, pentru că are interfaţă 256 bit şi lantime de bandă de 448 GB/s. În continuare aşteptăm şi marea scăpare sau dezvăluire de design, pe care probabil o vedem la vară.

via ccn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.