Am testat BenQ EW3880r, monitorul gigantic pentru editori video, cu cel mai bun difuzor integrat de pe piaţă

Am avut ocazia pe parcursul lunii noiembrie să testez un monitor şi nu orice monitor, ci unul uriaş de la BenQ. Acest brand îl asociez cu super proiectorul pe care am văzut meciurile de la EURO 2020, iar acum privirea mi-a căzut pe un EQ3880r. Acesta este un monitor cu diagonală generoasă, de 37.5 inch, cu panou IPS şi care e mai mult orientat spre productivitate, consum media, dar are şi câteva atuuri la gaming. Să îi dăm drumul!

Design, unboxing, asamblare

BenQ EW3880r vine într-o cutie uriaşă şi el însuşi este uriaş. Cântăreşte 13 kilograme şi e foarte lat şi curbat, cu o curbură de 2300R. Personal am tot lucrat cu curburi de 1500R şi sunt surprins să văd aşa ceva. Aparent are de-a face cu mişcarea ochilor, care îi oboseşte pe un panou plat şi îi menajează pe unul curbat. Acest monitor de 37.5 inch IPS curbat are în cutie un suport/stand arătos, din metal, o coloană principală uşor de asamblat.

Implică un butterfly clip, un setup ferm şi 4 şuruburi fixate în spate. E vital să şi nimereşti “îmbucătura” dintre panou şi suport la asamblare, un pic mai greu de făcut daca nu eşti atent. În spate avem un joystick pentru navigarea în meniuri şi alte 3 butoane, iar la pachet avem şi o foarte utilă telecomanda, ceva ce nu prea am mai văzut la monitoare. Cable management-ul este discret şi se face cu ajutorul unui orificiu în suport. 

Monitorul se poate ridica şi cobora cu 120 mm şi are şi moduri tilt şi swivel, cu cateva grade în sus sau jos, plus 15 grade spre dreapta sau stânga. Se simte ca un dispozitiv uriaş totuşi şi aveţi nevoie de un birou maricel pentru a îl găzdui, dar şi destulă distanţă de el. 

Funcţionalitate

Monitorul este dotat cu un port USB-C cu Power Delivery la 60W, permiţându-ţi să încarci alte terminale. Vine cu două porturi HDMI 2.0, două porturi USB 3.0 şi un DisplayPort 1.4. Panoul de 37.5 inch este unul IPS LCD cu aspect 21:9 şi rezoluţie de 3840 x 1600 pixeli. Atenţie nu e 4K şi nici 2K, e WQHD+, un soi de 2.5K foarte wide. Cum stăm cu experienţa de vizualizare? Panoul e suficient de luminos, dar nu doboară recorduri, mai ales cu HDR activat.

Unghiurile de vizualizare nu sunt chiar generoase, dar protecţia anti glare ar putea fi de vină. Pe de altă parte acurateţea culorilor este de top şi am apreciat în special tonalitatea pielii în fotografii, filme, clipuri YouTube. Are suport pentru gama de culori DCI-P3 de 95% şi acurateţea e vitală dacă lucrezi în editare foto/video. Personal fac recenzii unor telefoane şi le judec camera des după acurateţea culorilor redate de cameră, deci îmi e util.

HDR nu e HDR clasic aici, ci HDRi, îmbunătăţit cu un engine special BenQ, care se adaptează la lumina din jur. Poate umbla şi la contrast şi stă fantastic la detalii şi intensitate a culorilor, chiar că nu avem un OLED aici. Saturarea nu e exagerată. Avem şi timp de răspuns de 4 ms şi refresh rate de 60 Hz, ceea ce e OK pentru gaming-ul casual, dar pentru cel competitiv te poţi orienta spre alte monitoare. Deocamdată PS5 spre exemplu nu a împins jocurile la 120 Hz şi am jucat câteva titluri mulţumit de experienţă 4K 60 Hz. 

Gameplayul a fost fluid, experienţa satisfăcătoare în Ratchet & Clank, Ghost of Tsushima sau Deathloop. Am jucat şi nişte MOBA-uri şi Apex Legends şi am simţit puţin lipsa unui refresh mai mare. 

Pentru muncă ai extra spaţiu lateral, ba chiar aşa mult că nu mai simţi nevoia de un al doilea sau al treilea monitor pe birou. E util pentru cei care lucrează cu multre brush-uri, filtre, layere, track-uri de muzică sau video. Alte funcţii utile oferite de BenQ includ Eye Care, Low Blue Light, Flicker Free, E Paper şi Eye Reminder. Clar că BenQ are grijă de sănătatea ochilor tăi. 

Sunet

Avem la bord şi un sistem 2.1 integrat de la Trevolo, care arata badass la nivel de look şi sună fantastic. Are două difuzoare de câte 3W şi un subwoofer de 8W. Mi-a oferit cel mai bun sunet auzit de mine de la boxe integrate într-un monitor, EVER. E peste orice de pe piaţă, orice am testat, auzit sau auzit de la prieteni. E şi peste boxe midrange pe care le poţi cumpăra pentru PC. Basul e fabulos, inaltele bine diferentiate, vocea e rasunatoare si distorsionarea tinde spre zero.

Concluzii

BenQ EW3880r e un briceag elveţian, care ţine locul a 2-3 monitoare pe birou, e as la playback video şi audio, perfect la editare foto/video cu nuanţe realiste şi bun şi la gaming dacă eşti casual şi nu competitiv ce are nevoie de FPS-uri cu carul. Merge pe acurateţe, mult spaţiu vizual şi un HDR calibrat unic, plus cel mai bun speaker de pe piaţă. Gamerii competitivi pot căuta în altă parte, dar 4K 60 Hz e încă relevant pentru mulţi gameri. Senzaţia de oboseală a lipsit deşi teoretic ochii tăi aleargă pe o diagonală de televizor, asta mulţumită curburii generoase. 

L-am găsit la 1200 de euro pe Amazon şi îl văd cumpărat de o firmă, de o televiziune, de un studio de editare foto/video, poate dedus pe firmă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.