TP-Link Archer AX11000 Unboxing + Setup: router WiFi 6 performant de gaming
Ştiu, ştiu, noi nu prea testam gadgeturi pe Firstplay.ro, ci mai degrabă jocuri. Dar când am auzit că a apărut un router WiFi 6 care ne dă şansa să testăm serviciile de cloud gaming am fost “all in”. E vorba despre TP-Link Archer AX11000, pe care l-am scos din cutie mai jos. Costa în jur de 2300 de lei şi este un router de gaming, uşor de configurat printr-o aplicaţie Tether pe mobil.
Lansat în această primăvară, acesta este un router high end şi premium, lucru indicat de designul în format de navă spaţială (aduce cu cea din Transformers 4, cel cu Mark Wahlberg), dar şi de preţ. Routerele WiFi 6 încă sunt o raritate, iar suportul WiFi 6/ WiFi ax e rezervat telefoanelor flagship. Eu am două la îndemână, iPhone 11 Pro şi ASUS ROG Phone II. Dispozitivul vine în cutie cu cele 8 antene, care se pot monta pe pini grosi, cu un “click” satisfăcător când au intrat pe făgaş.
Unboxing TP-Link Archer AX11000:
Avem şi un cablu de încărcare şi power brick, manual şi alte ghiduri, plus un cablu Ethernet. Cele 8 antene externe de înaltă performantă sunt uşor de montat, doar că sunt înalte, aşa că puteţi uita de pus routerul sub birou, aş recomanda să îl puneţi undeva cu destul spaţiu de desfăşurare. Produsul măsoară 288 x 288 x 184 mm şi nu e chiar uşor, dar are ceva tehnologie la interior/ la bord:
- procesor quad core 64 bit
- 1 GB RAM
- 512 MB stocare
- 1 port WAN
- 8 porturi LAN
- 1 port USB-C 3.0
- 1 pot USB-A 3.0
Avem şi buton WiFi On/Off, buton Reset şi buton WPS. Personal mă temeam de momentul setup-ului şi al conectării la PC, cu adrese IP, setări complexe şi parole. Nici vorbă de aşa ceva! Am descărcat aplicaţia Tether pe iOS şi avem acolo un ghid vizual care ne ia de la deschiderea cutiei până la conectarea cablului Ethernet şi crearea de reţea în frecvenţa de 2.4 GHz şi evident de 5 GHz. Aplicaţia de mobil/interfata de pe PC de are o funcţie Game Accelerator, care optimizează fluxul pe durata sesiunilor de joc şi scade latenta.
SETUP TP-Link Archer AX11000:
Avem şi un sistem de securitate HomeCare de la Trend Micro, care ne apara de atacuri. Apropo nu faceţi ca mine, care am conectat cablul Ethernet din modemul meu RCS&RDS la portul LAN în loc de WAN in video. După conectare, procesul e foarte intuitiv (completezi câteva câmpuri în aplicaţia Tether pe mobil, care detectează routerul via Bluetooth) şi vitezele au fost şocante pentru mine. La testul de viteză din aplicaţie Tether am ajuns la 876 Mbps download şi 493 Mbps upload. Cam atât ating şi pe cablu pe PC sincer să fiu (am abonament 1 Gbps RCS & RDS.
În SpeedTest am ajuns la 689 Mbps la download şi 638 Mbps la upload. Am testat si 5G in Bucuresti si WiFi in multe orase si nu am prins asa viteze.
Evident în frecvenţa de 5 GHz, iar în cea de 2.4 GHz ajungem la 116 Mbps download şi 111 Mbps la upload. Routerul are capacitate de transmitere simultană pe 12 fluxuri şi promite latentă zero la AR, VR, streaming 4K, Internet of Things şi apeluri video. Avem şi beamforming, iar aria de acoperire mai mare face posibilă conectarea mai multor dispozitive. Există şi compatibilitate cu Amazon Alexa pentru comenzi vocale. Toate bune şi frumoase la setup şi prima impresie şi primele teste de viteză, dar acum urmează proba de foc: cloud gaming GeForce Now şi PlayStation Now, poate şi Stadia, dar şi streaming live cu gameplay pe YouTube, de pe telefon.
Revenim cu review!